Louis Theroux stelt de juiste vragen

 

Interviewen is echt een vak apart. Louis Theroux durft zijn gasten werkelijk alles te vragen en krijgt gewoon antwoord…

 

 

 

Ik ben al jaren fan van de programma’s van Louis Theroux, de Britse interviewer die de afgelopen jaren talloze mensen met een bijzondere levenswandel of ongewone ideeën voor zijn camera kreeg. Of het nu gaat om ter dood veroordeelde criminelen, mensen met onfrisse racistische sympathieën, alcoholisten, godsdienstwaanzinnigen; Louis weet hun vertrouwen te wekken en een echt gesprek met ze te voeren.

 

De eerste keer dat ik hem zag vond ik hem eerlijk gezegd zelf ook nogal vreemd. Een beetje de nerd uit mijn vroegere schoolklas. Brilletje, kromme schouders, alsof hij er ook niets aan kon doen dat hij de vragen stelde. Maar juist door zijn houding en directe stijl van interviewen willen zelfs de meest merkwaardige types hun verhaal met hem delen. Hij is oprecht geïnteresseerd en geeft zijn gasten alle ruimte om gewoon zichzelf te zijn. Soms gek in al hun glorie, soms geniaal of ronduit griezelig in hun ideeën.

 

Iemand die wel in dat rijtje gekkies thuishoort is Joe Exotic, die je vast wel kent van de Netflixserie Tiger King. Tien jaar geleden interviewde Louis deze dierentuineigenaar al eens voor Louis Theroux: America’s Most Dangerous Pets. En nu gaat hij terug voor een special die hij voor de BBC gaat maken. Daarover zegt hij: ‘Dit is zo’n typisch Amerikaans verhaal, dat plaatsvindt in het hart van Oklahoma, met een groep mensen die bijna te kleurrijk en over de top zijn om te geloven. Ik ben daar in 2011 drie keer geweest en heb er acht of negen dagen gefilmd. Ik was vergeten hoeveel we hadden opgenomen tot ik tijdens de lockdown die beelden nog eens bekeek. Het is ongelooflijk hoeveel we hebben, en het verhaal is sindsdien alleen nog maar gekker en groter geworden.’

 

Meneer Exotic is wat mij betreft wel de overtreffende trap van gek en ik ben dus benieuwd hoe deze special eruit gaat zien. Louis Theroux weet er ongetwijfeld wel raad mee.

 

Bron: VPRO.nl

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit