Lisette rijdt
als een
oud wijf

 

Lisette en haar man zijn dus cliché: rijdend in de auto neemt hij meer risico. Maar zij ergert zich daaraan. (En andersom geldt natuurlijk precies hetzelfde.)

 

 

‘Oh, ik heb het opgegeven’, zei de vrouw van het stel dat bij ons kwam eten. ‘Ik rijd niet meer als we samen in de auto rijden. Hij moet het maar doen. Ik had het helemaal gehad met zijn kritiek.’

 

Herkenbaar. Mijn man rijdt harder, scherper, minder voorzichtig… maar ook handiger dan ik. In het begin van onze relatie vond ik dat stoer. Toen hebben we een fase gehad van knallende ruzies, omdat ik riep dat hij onverantwoord hard reed en hij riep dat ik reed als een oud wijf. Daarna gaf ik het op, maakte ik alleen af en toe nog een cynisch grapje over zijn ‘sportieve rijstijl’ en ging ik meestal slapen als hij aan het stuur zat.

 

Nu heb ik een jaar lang al het chaufferen moeten doen omdat mijn man medicijnen had waarbij hij van de dokter niet mocht rijden. Aan het eind van het jaar zei hij: ‘Ik heb helaas niet geleerd om me niet aan je te ergeren.’ ‘Klopt’, zei ik. ‘Ik helaas ook niet.’

 

Kortom, we zijn gewoon precies zo cliché gebleven als we altijd waren. Mannen nemen meer risico’s, dat is wat grosso modo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek naar verschillen tussen mannen en vrouwen. Altijd, overal op de wereld, ook in de auto. Mannen rijden harder en beter, maar ze veroorzaken ook meer ongelukken.

 

Hoe zou een wereld eruitzien met volmaakt genderneutrale mannen en vrouwen?

 

Je kunt je er veel bij voorstellen: vanaf de oertijd zijn vrouwen toch getraind om voorzichtig om te gaan met baby’s en kleine kinderen. Die wil je graag heel houden, nietwaar – het heeft allemaal al moeite genoeg gekost om ze op de wereld te zetten. En dat neem je dan mee naar de rest van je lifestyle.

 

Zou ik willen dat het anders was, vroeg ik me af. Hoe zou een wereld eruitzien met volmaakt genderneutrale mannen en vrouwen? Krijgen al die meisjes met die stoere Hema-truitjes met LEADER erop later allemaal een sportieve rijstijl?

 

Of zou mijn oudewijven-rijstijl ooit hip worden?

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.

www.lisettethooft.nl

witte-balk-met-bol-lisette