Waarom stemmen we eigenlijk?

 

Vandaag is het weer tijd om je stem uit te brengen.

 

Het is tijd om te stemmen voor de gemeente en dat levert bij sommigen best wat stress op. Waar stemmen we eigenlijk op? En waarom doen we het eigenlijk nog? 

 

We weten dat het om onze eigen gemeente gaat, dit keer. Je stemt dus niet zozeer op landelijke kwesties, maar je stemt op je eigen stad of dorp. Daarom winnen ook steeds meer lokale partijen. De vraag is natuurlijk altijd; hoeveel invloed heeft die ene stem nou? Doen politici niet tóch gewoon wat ze willen, met zo’n referendum en die sleepweet? Zo ongeveer het enige wat duidelijk is, is dat als je veiligheid het belangrijkste vindt in Nederland, dat je hier ‘ja’ op stemt. Zo kan de overheid wat meer controle uitoefenen op hackers, waardoor je wat beter beschermd bent tegen kwaad als gewone burger.

 

 

Maar goed, we weten ook niet wat er gebeurt als de meerderheid ‘nee’ stemt. Misschien dat politici weer hele andere maniertjes bedenken om alsnog hun zin te krijgen. Als de opkomst minstens 30 procent is, zo zeggen experts, dan heeft stemmen wel zin. Dan zal de regering toch iets moeten met de uitslag. Dus het is een beetje een kwestie van, als we gaan, dan gaan we beter met z’n allen. Als niemand gaat, dan heeft het ook niet echt zin. Dat is duidelijk. 

 

Daarom is er een beetje twijfel. Ach, waar gaat het over, dat hele stemmen voor je gemeente? Leuk dat we een stem hebben, hoor, in Nederland, maar of deze nou echt gehoord wordt?

Precies daarom haken veel mensen af. De opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen is traditioneel laag: de laatste jaren komt er net iets boven de 50 procent van de mensen opdagen bij de stemhokjes. Toch is er ook een keerzijde aan de twijfels. Want níet stemmen, tja… Daar kun je voor kiezen. Maar dan laat je het helemaal over aan anderen. En dan is klagen over wat er gebeurt in je gemeente ook zoiets tuttigs… Wel gaan stemmen en alsnog mopperen op wat er wordt besloten, ja, kijk – dát mag.

 

 

Door redactie Franska.nl