Lieve Virginia Giuffre,

 

Deze had ik even niet zien aankomen. Jij die een schikking accepteerde.

 

 

 

Van prins Andrew. De man die je meerdere malen zou hebben misbruikt terwijl jij nog minderjarig was. De onderste steen moest boven. Jij hield vol. Dapper was dat want tjonge, wat zul je veel weerstand hebben ervaren. En elke keer moest die pleister weer van die wond waarmee je elke keer het helende korstje verwijderde. Maar nu, met de finish in zicht, accepteerde je een schikking. Daar moesten wij even van bijkomen, want liet je hem daar niet alsnog mee winnen? En is dat nou niet juist wat jij wilde voorkomen, dat welgestelden maar overal mee wegkwamen?

 

Toch begrijp ik je. Want je doel is grotendeels behaald. Hij is zijn titels kwijt, zijn foto is van het servies dat toeristen kunnen kopen weggegumd (dat deed vast echt pijn), hij is door de hele wereld beschimpt en iedereen heeft zijn verklaring waarom hij het niet kan zijn geweest die jou verkrachtte als schoolvoorbeeld gezien van een slecht mediaoptreden. Hij zou niet kunnen zweten als gevolg van de trauma’s die hij heeft meegemaakt in de Falkland-oorlog. Tuurlijk, Andrew.

 

Van de statuur van prins Andrew was dus al niet zoveel meer over. En zien we een schikking treffen niet ook als een vorm van schuld bekennen? En wat de headlines van de kranten niet vertellen is dat je ook een groot bedrag hebt uitonderhandeld dat naar Slachtofferhulp gaat. Ik hoorde fluisteren dat er iets van 12 miljoen jouw kant op komt. Ik gun je dat. Je hebt gestreden, je was kwetsbaar en sterk. Je hebt heel veel vrouwen laten zien dat het loont om je verhaal te vertellen en het beest in de bek te kijken. Natuurlijk is er van alles over te zeggen dat Andrew er mee wegkomt en dat zijn moeder weer met een emmertje met sop zijn ellende schoonveegt, maar het gaat nu even om jou. Jij hebt hoop ik wat je wilde. Erkenning, gerechtigheid, geld voor andere slachtoffers en een shitload of money waarmee je hopelijk alles kan kopen dat je pijn een beetje verzacht. Als je wat inspiratie nodig hebt daaromtrent: je weet me te vinden.

 

Liefs,

 

May-Britt

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach