Liegen vrouwen vaker over seks dan mannen?

 

Lisette las over een onderzoek naar de datingapp Tinder en vroeg zich af hoe het kan dat mannen anderhalf keer zoveel seksuele contacten rapporteerden als vrouwen…

 

Liegen vrouwen vaker over seks dan mannen? Columniste en wetenschapster Ionica Smeets schreef in de Volkskrant over een onderzoek naar de datingapp Tinder, waarbij mannen anderhalf keer zoveel seksuele contacten hadden gerapporteerd als vrouwen. Dat kan natuurlijk niet, als er bij elk seksueel contact één man en één vrouw meedoen. Wat je in dit geval wel zou verwachten.

 

Smeets haalt een oud Amerikaans onderzoek aan en ik ben het even gaan googlen. Twee psychologen, Michele Alexander en Terri Fisher, ondervroegen in 2003 mannelijke en vrouwelijke studenten over hun seksleven: hoe vaak ze het deden en met hoeveel verschillende partners, of ze porno keken, of ze masturbeerden. De ondervraagden waren in drie groepen verdeeld. De eerste groep werd zogenaamd aan een leugendetector aangesloten terwijl ze de vragen beantwoordden: een eerder onderzoek had uitgewezen dat mensen in zo’n geval erg eerlijke antwoorden geven. De tweede groep zat alleen in een kamer en gooide het anonieme enquêteformulier in een verzegelde bus. De derde groep moest het formulier inleveren bij een assistent van hun leeftijd, die dus in theorie even zou kunnen bekijken wat ze hadden ingevuld.

 

Ik denk dat er meer aan de hand is dan preutsheid
of oneerlijkheid

 

Het bleek veel uit te maken. De mannen overdreven hun ‘prestaties’ als ze dachten dat iemand erachter zou kunnen komen wat ze hadden geantwoord, en de vrouwen moffelden juist allerlei dingen weg. Ze deden zich ‘netter’ voor dan ze waren, dus, preutser of kuiser. Ionica Smeets eindigt haar column: ‘De voorzichtige conclusie lijkt dat mannen vrij eerlijk zijn over hun aantal sekspartners en dat vrouwen liever een lager getal rapporteren. Dat vind ik als vrouw best genant.’

 

Ik denk dat er meer aan de hand is dan preutsheid of oneerlijkheid. Volgens mij tellen mannen hun escapades in hun hoofd keurig op omdat ze vooral gaan voor kwantiteit. Maar voor vrouwen telt kwaliteit meer en soms is die zo gering, en is het contact zó onbelangrijk, dat je het gewoon vergeet. Misschien dat je het liever vergeten wilt, dat kan. Maar het kan ook dat het contact je echt helemaal niks gedaan heeft; het is bij wijze van spreken het ene oor in gegaan en het andere oor weer uit. Als je begrijpt wat ik bedoel. Ik denk dat vrouwen soms ‘emotioneel’ tellen, dus – behalve als ze zogenaamd aan een leugendetector worden aangesloten (brrr). Er zit een bepaalde logica in. Misschien wel een dieper soort waarheid.

 

Maar ja, nu ik dit heb opgeschreven moet ik aan Clinton denken, niet Hillary maar haar man, weet je nog, en zijn beruchte uitspraak: ‘I did not have sex with that woman’. Was dat ook een emotionele, dieper soort waarheid?

 

Hm.

 

 

Lisette Thooft noemt zichzelf ‘lijf- en schrijfcoach’. Ze schrijft al jaren voor vrouwenbladen en spirituele tijdschriften en is auteur van 17 boeken over persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast is ze singer-songwriter, in opleiding tot rebalancer, moeder en grootmoeder.
www.lisettethooft.nl

 

witte-balk-met-bol-lisette