Liefde voor de muziek van Aladdin

 

Uren kan ik naar de muziek van Disney luisteren: ik krijg er serieus geen genoeg van.

 

 

 

Meezingen doe ik ook graag (al doe ik daar mijn omgeving niet veel plezier mee) en de grootste hits ken ik allemaal uit mijn hoofd. Sterker nog, bij Spotify staan er een aantal Disney-afspeellijsten bij mijn favorieten. Die zet ik ook vaak tijdens werk op, en dan heb ik meestal niet eens door dat ik aan het meeneuriën of -zingen ben (wederom tot groot ongenoegen van mijn omgeving).

 

De liedjes live zien is toch echt een heel andere belevenis, ben ik achter gekomen. Met een aantal vriendinnen ging ik namelijk naar Disney’s Aladdin in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Nu was die musical an sich echt al een speciale ervaring (lees er hier alles over), maar ik wil het toch nog even over de muziek in het bijzonder hebben. Daar heb ik namelijk intens van genoten.

 

En als je het over deze Disney’s Aladdin hebt, dan heb je het natuurlijk over Stanley Burleson. Hij vertolkt de Geest en ik pleit er echt voor dat deze man een Tony krijgt, naast de — terechte — onlangs door hem gewonnen Musical Award voor beste mannelijke hoofdrol. Dan moeten ze daar in Amerika maar even de uitzondering maken dat een Nederlandse musical ‘m krijgt, want wat is déze alleskunner goed. Loepzuiver zingen, en hóe: al dansend in de Grot der Wonderen. ‘You ain’t never had a friend like me’: best wel een uitdagend nummer (zeker met al dat dansen erbij), maar het was echt een feest om te zien. Dit nummer vond ikzelf het ‘spannendst’ om te zien, omdat Robin Williams als originele Geest de lat echt gi-gan-tisch hoog heeft gelegd. Dankzij Stanley Burleson en het heerlijke script vertaald door acteur/caberatier Erik van Muiswinkel bleken deze zorgen al snel ongegrond.

 

Dat waren alle liedjes trouwens: ‘De wereld wacht’ (de Nederlandse vertaling van ‘A Whole New World’) op het vliegende tapijt zorgde hier en daar voor wat traantjes in de zaal. Oké oké, bij mij ook. En met de opening, waarbij ‘Arabische Nacht’ werd gezongen, zit je er al meteen in: dit is hélemaal Disney. Door het liveorkest voelt het ook net zo groots en meeslepend aan als de films: zó goed gedaan.

 

En nog meer dan dat, trouwens. Want in deze musical is er een aantal nummers toegevoegd dat niet in de animatiefilm zit. Een solo van Jasmine bijvoorbeeld, over het leven dat ze zou willen leiden buiten de muren van het paleis. Of de solo van Aladdin, waarin hij zingt dat hij zijn overleden moeder trots wil maken. Leuk detail: dit nummer zou oorspronkelijk ook in de tekenfilm zitten, maar werd geschrapt.

 

Deze nummers ook in het echt ervaren? Koop hier je kaartjes. Een must als je net zo’n Disney-liefhebber bent als ik. Of een muziekliefhebber in het algemeen, want deze zangkunsten mochten er echt zijn. Dat werd al door meerdere mensen erkend: de musical won namelijk de Musical Award voor Beste Muziek (en ook die voor Beste Productie trouwens).

 

Nog een laatste fun fact voor de Disneyfans: de liedjes van deze musical zijn gecomponeerd door Alan Menken. Komt die naam je niet bekend voor? Aan hem hebben we, naast deze muziek, veel wereldberoemde nummers te danken, zoals die uit Belle en het Beest en De Kleine Zeemeermin. Hij won maar liefst acht Oscars voor zijn werk en is dus een heel grote naam als het om Disneyfilms gaat.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer