Leuke en originele dingen om te doen in Parijs

 

Die Eiffeltoren kennen we nu wel.

 

 

Deze herfstvakantie gaan vier vriendinnen van mij met hun tinerkind naar Parijs. Ze kennen elkaar niet, maar het lijkt me te geestig als ze op een avond in hetzelfde restaurant zitten. Ik vind hen allemaal leuk dus zij moeten ook met elkaar klikken. De link naar dit stukje is dat bijna iedereen me vroeg om Parijs-tips. Niet heel gek, want ik ben serieus denk ik wel 60 keer in Parijs geweest. Alleen was dat meestal voor werk (ik was hoofdredacteur van Marie Claire en was er daardoor bijna elke maand wel) en ook vaak op uitnodiging (in hotels zo duur dat je die privé even overslaat), dus echt een kenner in leuke uitjes met tienerkinderen en hotels ben ik niet.

 

Maar toen kwam er een mail van José Schouten, hoofdredacteur van Frankrijk.nl, die me vertelde dat ze een enig boekje heeft gemaakt met de titel: Parijs met tieners. En dat, lieve mensen, dat is dus de uitkomst. Ook als je niet met tieners gaat, trouwens.

 

Er staat alles in over de arrondissementen (dat die dus als een slak zijn opgebouwd en dat de laatste twee cijfers van de postcode het arrondissement ‘verraden’), hoe je reist met de metro en hoe het metrostelsel werkt, leuke feitjes over de Eiffeltoren, maar ook echt heel veel leuke things to do want van alleen maar winkelen word je soms ook wat wee.

 

Leuke dingen om te doen:

 

1.  Beklim de Arc de Triomphe

Vanaf daar heb je een prachtig uitzicht op de Champs-Elysées.

 

2.  Bezoek de spiegelzaal van Opéra Garnier

Het zou zomaar kunnen dat je kinderen de film Ballerina hebben gezien die zich voor een deel in Opéra Garnier afspeelt. Je kunt erin en je kunt de spiegelzaal bezoeken. Je zult opgetild worden door zoveel schoonheid. Ik mocht ooit (ja, ook op uitnodiging, heel irritant) op de kostuumafdeling kijken en daar leerde ik dat heel veel kostuums door grote ontwerpers zoals Christian Dior, Lacroix enzovoort zijn gemaakt).

 

3.  Doe een kidstour op de fiets

Er zijn ook veilige omafietsen met zitjes. In het boek van José vind je waar je die kunt huren.

 

4.  Stade de France bezoeken

Het stadion van Paris Saint-Germain is, zeker nu Messi er speelt, een bedevaartsoord voor heel veel jongens en meisjes.

 

5.  Shoppen bij Le Bon Marché

De speelgoedafdeling van Le Bon Marché is de hemel. Maar wat ik ook geweldig vind, is de afdeling met de stationery. De mooiste pennen, potloden, kaarten, opschrijfboekjes: Liefde met een kapitale L.

 

6.  Palais de Chaillot, oftewel Trocadéro

Vanaf daar bekijk je de Eiffeltoren, die beeldschone draaimolen ervoor (Parijs heeft dus een echte draaimolencultuur, zo las ik ook in dat leuke boekje) en het is de plek waar skaters hun kunstjes laten zien.

 

Leuke, laidback restaurants

 

1.  Le Derrière, 69, rue des Gravilliers, Parijs

Het is een huis waar je in elke kamer kunt eten. Zelfs in de slaapkamer. Heel Instaproof. Ze zijn onderdeel van de Sketch-Group in Londen, dus dan weet je dat het snor zit.

 

1.  Burger bij Ralph Lauren, Ralph’s Restaurant 173 Bd Saint-Germain

Niet heel erg Frans om in Parijs bij een Amerikaanse designer te eten, maar hé, het zit aan de Boulevard Saint-Germain en Parijzenaars komen er zelf ook graag en kinderen maak je nu eenmaal vaak blijer met een hamburger dan met moules frites, dus een tipje van mij.

 

2.  La Coupole

Een klassieke, enorme brasserie. Ze zijn niet echt dolletjes op Hollanders (grote groepen Nederlanders nemen ze niet aan), maar als je je een beetje gedeisd houdt is het er enig. Er is altijd wel iemand jarig waarvoor de obers uit volle borst zullen zingen. 102, Boulevard de Montparnasse

 

3.  Café de Flore

Een klassieker. Vooral voor een croissant ’s ochtends. Echte Parijzenaars zitten binnen en zeker niet in de serre, maar kan jou het schelen. De kans dat ze je voor une vraie Parisienne aanzien is toch te verwaarlozen, dus ga lekker in die serre en kijk naar het spektakel op straat. 172, Boulevard Saint-Germain.

 

Dat boekje is dus echt een aanrader. Je kunt het hier bestellen. En nee, dit is niet gesponsord, ik vind het gewoon leuk.

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach