Staat een dure kerstboom echt langer dan een goedkope?

 

Op de zaterdag na Sinterklaas wordt in Huize Smit de kerstboom opgetuigd. Ieder jaar stel ik mezelf dan weer de vraag: staat een dure kerstboom langer dan een goedkope?

 

 

Mijn dochter komt er speciaal voor naar huis vanuit haar kamer in Amsterdam. De eerste zaterdag na Sinterklaas is de dag dat de kerstboom wordt gezet. Ik bemoei me nergens mee, want zij is al jaren Chef Kerstversiering  en ik moet altijd maar afwachten wat het resultaat is. Soms ziet ie eruit als een bordeel met flikkerende rode lampjes, andere jaren is ie ingetogen en supersjiek. Het is maar net hoe haar pet staat. Wij kopen altijd een goedkope kneus, de boom die niemand wil hebben. Een beetje scheef en net te klein. Maar met de kerstgedachte in ons achterhoofd verdient iedere boom een gezellig huis om te shinen.

 

Ik vraag me ieder jaar weer af of een dure boom nu echt langer goed blijft dan een goedkope. Ooit kochten we een heel dikke, maar bijzonder prijzige Nordmann. Ik moest wel even slikken toen ik ‘m afrekende, maar de verkoper verzekerde me dat ie er tot ver na de jaarwisseling prachtig bij zou staan. Ondanks dat ik ‘m water gaf en er soms zelfs tegen praatte werd deze boom al vlak na de kerst een beetje sneu. Iedere dag liet hij meer naalden los en ik was blij dat ik ‘m op 1 januari een zwieper kon geven, er was geen eer meer aan te behalen. Wat een kat in de zak.

 

Het jaar erop kocht ik een kerstboom van 1 euro (!) bij IKEA. Een klein boompje dat heerlijk fris rook en er tot mijn verbazing tot Driekoningen monter en fier bij bleef staan. Hoezo een dure boom is beter dan een goedkope?

 

Helaas is het blauwe woonwarenhuis gestopt met deze actie omdat het niet meer past in hun duurzame beleid. Zij zetten nu in op kunstbomen, maar die zijn pas na 16 jaar gebruik duurzamer dan een echte.

 

 

Moraal van mijn verhaal: volgens mij maakt het geen bal uit of je een dure of goedkope kerstboom in huis haalt. Het is net als met de Oudejaarstrekking van de Staatsloterij, je moet er gewoon een beetje geluk mee hebben.

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit