Leraar word je niet, dat ben je…

Televisiemakers Tim den Besten en Nicolaas Veul stonden 100 dagen voor de klas. Als experiment. Maar dat viel ze vies tegen.

 

Heb je van de week ook het VPRO-televisieprogramma ‘100 dagen voor de klas’ gezien? Tim en Nicolaas die als experiment 100 dagen les zouden gaan geven. De een als docent geschiedenis en maatschappijleer op zowel havo/vwo als het vmbo. De ander als docent Nederlands in een eindexamenklas op een vmbo.

 

Daar ging wel een grondige voorbereiding aan vooraf. Een forse stoomcursus en heel wat gesprekken met ervaren docenten. Uiteindelijk kregen ze de titel buitengewoon stagiair en kon het avontuur beginnen.

 

Maar het viel ze vies tegen. Want natuurlijk gaat zo’n klas jou als vers kanonnenvoer uitproberen. Natuurlijk zijn ze niet stil als jij met je les wil starten. En natuurlijk gaan ze met je in discussie.

 

Meneer Veul en meneer Den Besten werden meteen in het diepe gegooid en moesten om te beginnen het vertrouwen van de pubers zien te winnen. Dat ging bij de een wat makkelijker dan bij de ander. En het is natuurlijk niet alleen puur lesgeven wat je doet, want de dynamiek van de klas vraagt ook om heel veel aandacht. Sociale media, pesten en gepest worden. Waarom wil die ene leerling nou niet? Sommigen hebben echt een schop onder de spreekwoordelijke kont nodig, maar pikken ze het als jij die geeft?

 

Een paar jaar geleden heb ik ook serieus overwogen om als zij-instromer het onderwijs in te gaan. Docent Nederlands worden, ik zag het al helemaal voor me. Tot mijn eigen pubers me bijna smeekten om dat niet te doen. Talloze voorbeelden haalden ze aan van situaties die ze in de klas meemaakten tussen hun eigen docenten en klasgenoten. Ik zag er toch maar vanaf. Mijn beeld was blijkbaar iets te rooskleurig.

 

Daar is Tim den Besten na het maken van deze serie ook wel achter gekomen. ‘Je moet op heel veel dingen letten. Het beroep past gewoon niet bij mijn fladderige karakter. Als leraar moet je rustig zijn, overzicht houden en overwicht hebben en houden. Maar ik profileerde mezelf als een vriend, een klasgenoot van wie je toevallig ook les hebt, waardoor ik dat overwicht niet had.’

 

Het levert zeker leuke televisie op, maar ook een goed beeld van waar docenten dagelijks mee te maken krijgen. En dat is best pittig. Zo zie je maar: leraar word je niet, dat ben je.

 

100 dagen voor de klas, iedere donderdag om 20.55 uur, NPO3

Bron: NU.nl

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit