Lekker seventies

 


Monique: Heel hebberig werd ik van deze posters toen ik ze zag bij de vintage designbeurs Design Icons in Amsterdam. En dat veranderde niet na drie rondjes langs alle stands.

 

 

Ze hingen als vlaggen aan een soort waslijntje, provisorisch opgehangen in de enorme Kromhouthal bij de stand van 20e Siecle. Vintage posters in allerlei ‘seventies’ kleuren. Duidelijk allemaal familie van elkaar. Ze maakten mij vrolijk. Ik was nog maar net binnen bij Design Icons toen ik ze spotte. Dus mocht ik van mijzelf niet meteen tot een aankoop overgaan; éérst alles zien (zo’n zestig standhouders). Daarna pas, als ik ze écht niet uit mijn hoofd kon zetten, zou ik heel misschien zo’n poster kopen. Deze methode pas ik altijd toe als ik hebberig word van iets. Anders had ik allang honderden keren rood gestaan en was mijn huis tot de nok toe gevuld met too much stuff. Wel allemaal móóie spullen natuurlijk, maar gewoon veel te veel. Die posters kreeg ik niet uit mijn kop. Ook niet na drie rondjes langs alle stands. Kopen dus. Maar eerst kiezen. Gelukkig was ik niet alleen, met vriendin Esther in de buurt kan het nooit misgaan. Zij stelt de juiste vragen. ‘Wat ga je ermee doen, hoe ga je ’m inlijsten?’ (nog geen idee). ‘Weet je al waar je ’m gaat ophangen?’ (moet ik dat nu al weten?). ‘Vind je ‘m écht mooi?’ (jij niet dan?). ‘Kan je niet zonder?’ (tuurlijk wel!). En nog wat van dit soort vragen. Helpt niks natuurlijk. Uiteindelijk moet ik zelf beslissen. Tot mijn eigen verbazing ging ik voor eentje in fluor oranje. Niet helemaal mijn kleur, gewoon ‘buikgevoel’. Bij thuiskomst wist ik waar ik ’m zou ophangen (inmiddels staat-ie alweer heel ergens anders). Eerst nog een lijst kiezen. Dat werd er eentje van Barth. In walnotenbruin. Donkerbruin met oranje, meer seventies kan bijna niet! Niet echt van nature mijn stijl, al merk ik dat ik donkerbruin de laatste tijd steeds vaker toepas. Het vormt een mooie neutrale achtergrond of basis voor allerlei kleuren en is warmer dan grijs. Ben heel blij met mijn ingelijste poster, al heeft-ie nog steeds geen vaste plek.

 

Donkerbruin met oranje, meer seventies kan bijna niet!

 

Ook zo’n poster? Gelukkig zijn ze hier online te bestellen voor €50. Het zijn allemaal zeefdrukken, ooit gemaakt voor de Stadsschouwburg Utrecht.
De volgende Design Icons is op 7 en 8 april 2018. Hier vind je alle standhouders van de afgelopen editie, leuk om te verkennen.
Heel anders en minstens zo mooi is het werk van John Derian gespot door Renee. Een groot(s) boek vol mini-posters (uitscheuren en inlijsten…als je durft!)

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.