Lekker kerstnummertje toch, dat Baby It’s Cold Outside?

 

Sorry, wat? Walgelijk juist die tekst! Echt foute boel.

 

De kerstklassieker Baby It’s Cold Outside van Indina Menzel staat op de zwarte lijst. Nee, nee, over zulke dingen maak ik geen grapjes! Dit is bloedserieus zelfs, want die tekst, dat kan natuurlijk echt niet meer in het kader van #MeToo! Hier, lees maar eens even heel goed tussen de regels door:

 

 

I really can’t stay (Baby it’s cold outside)
I gotta go away (Baby it’s cold outside)
This evening has been (Been hoping that you’d dropped in)
So very nice (I’ll hold your hands they’re just like ice)
My mother will start to worry (Beautiful what’s your hurry?)
My father will be pacing the floor (Listen to the fireplace roar)
So really I’d better scurry (Beautiful please don’t hurry)
Well maybe just a half a drink more (I’ll put some records on while I pour)

I really must go (Baby it’s cold outside)
The answer Is no (Baby it’s cold outside)

 

 

De pointe? Dit meisje wil naar huis, man. Snap je dat dan niet? Je dramt en zanikt maar door en wil blijkbaar maar niet begrijpen dat als een meisje ‘nee’ zegt ze ook ‘nee’ bedoelt. Zo walgelijk manipulatief en vrouwonvriendelijk deze tekst! Echt foute boel. Daarom werd ie in de Verenigde Staten van de Christmas playlist van een radiostation in Cleveland in de staat Ohio verwijderd. Nadat luisteraars hun beklag hadden gedaan uiteraard.

 

 

En mocht je denken dat alleen de originele versie niet meer mag, dan heb je het mis. Ook de covers van Lady Gaga, Michael Bublé, Tom Jones en Cerys Matthews, en de vertolking van de acteurs Will Ferrell and Zooey Deschanel in de film Elf zijn in de ban gedaan.

 

Volgend jaar wordt Mariah Carey vast aangeklaagd vanwege haar All I want for Christmas. Want wat is het dat ze wil? Ze wil hem. Onzedelijk en een beetje al te bezitterig.

 

En dan dat Santa baby met ‘slip a sable under the tree for me’. A sable? Sabelbont bedoel je? Bont van de sabelmarter dus? Ben je nu helemaal van de pot gerukt? Bont kan niet meer, engerd.

Evenmin als een ‘sleigh ride’. Rendieren horen in de vrije natuur en niet voor een slee. Geen wonder dat Rudolphs neusje rood is. Komt van al dat zwoegen door het ‘winter wonder land’, wat natuurlijk ook inmiddels te pijnlijk voor woorden is in deze barre tijden van klimaatverandering en de opwarming van de aarde.

 

Nog even en die hele kerst mag niet meer.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans