Laat de vakantie los!

 

Waar iedereen adviseert de vakantie zolang mogelijk vast te houden, beweert Margreet het tegendeel.

 

De holiday-blues… Ik heb er behoorlijk last van momenteel. En het lijkt wel alsof het na iedere vakantie erger wordt. M’n baan, die toch best leuk is, voelt als een verplichting. Man en kind, met wie ik de afgelopen vier weken iedere minuut in harmonie doorbracht, zitten me te erg op de huid. En al die huishoudelijkheden (wassen, koken, boodschappen doen) drukken me in een keurslijf waarin al m’n ledematen kreunen. Wat ook niet helpt is dat m’n kind (en oké, wijzelf ook) álles wat ie voor de middelbare school moest regelen tot de laatste week heeft bewaard, zodat we een halve verbouwing, een lege bankrekening en uren van keuzestress tegemoetzien. Jippie!
De remedie die iedereen geeft is: probeer de vakantie zo lang mogelijk vast te houden.
En ik ontdek zojuist dat dat dus helemaal nergens op slaat. Word je alleen depressiever van, want hoe hard je het ook probeert, je wordt als vanzelf weer terug gedonderd in de werkelijkheid.
Dus… Ik gooi het over een andere boeg. Ik probeer de vakantie los te laten. Of die strategie werkt, moet zich nog bewijzen. (Laat even weten hoe jij het ervaart!). Laat de vakantie zich voegen in die lange rij van mooie herinneringen en ervaringen die je leven de moeite waard maken. Lijstje eromheen en nagenieten maar.  Hier de tips voor het grote loslaten:

 

1. Doe/eet/drink wat je hebt gemist tijdens de vakantie
Voor mij was dat een smakelijke pasta pesto maken, maar als je naar Italië bent geweest, is het misschien wel friet met mayo. Wat het ook is: door te waarderen wat je thuis hebt, omarm je je leven thuis (weer).

2. Geef het een plekje
Niets zo deprimerend als een half uitgepakte koffer of een salontafels vol souvenirs. Ruim alles op, doe de was en geef de souvenirs hun definitieve bestemming zodat je ervan kunt genieten. Ik werd er heel blij van op dag twee na de vakantie.

3. Slow-start het grote som(b)eren
Wie zegt het niet minstens één keer in de vakantie: straks ga ik het anders doen. Of het nu gaat om gezonder eten, minder alcohol drinken of stoppen met roken/zeuren/etc. Begin er meteen na de vakantie mee! Als het goed is ben je al een paar weken uit je normale patroon, dat is de ideale basis om een verandering succesvol door te voeren. (Weetje: je hebt 40 dagen nodig om aan een nieuwe routine te wennen!)
Oh, en misschien niet handig om dat dan zoals ik ‘het grote so(m)beren’ te noemen. Ervaar het als iets positiefs.

4. Maak veranderplannen
Vakantie is dé tijd om te overdenken wat er anders moet in je leven. Een nieuwe baan zoeken, scheiden (echt, de meeste scheidingen vinden plaats in september!) of je leven helemaal omgooien… Het is allemaal gebaat bij een goed (stappen)plan. Neem de dagen na de vakantie tijd om dit stappenplan uit te denken en op papier te zetten. Plannen hebben meer kans van slagen als er goed over is nagedacht.

5. Op naar de volgende vakantie
Tegenwoordig boeken we na de zomervakantie meteen een trip voor een volgende reis. Is je budget niet toereikend? Plan iets leuks – wat dan ook- in het verschiet, zodat je vooruit- in plaats van achteruitkijkt.

 

Succes gewenst! En plezier! Want echt, dát is er ook na een vakantie.

 

 

 

Margreet Botter woont met man en zoon in het midden van Nederland. Ze werkte jaren bij Libelle, waar Franska haar baas was. In de loop der jaren bloeide er een voorzichtige vriendschap tussen de twee, die zich nog steeds aan het ontwikkelen is.

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter