Lees dit boek!

 

Caroline: Echte feelgoodboeken vind ik op z’n tijd heerlijk. En ik dacht dat dit er ook één was, maar dat pakte even heel anders uit.

 

 

Jojo Moyes, Maeve Binchy, Santa Montefiore, op het gebied van feelgoodboeken ben ik vrij bekend, heerlijk vind ik ze op z’n tijd. Dus toen ‘Het laatste uit liefde’ van Cathy Rentzenbrink op mijn bureau belandde met een aanbeveling van Jojo Moyes op de cover ging het meteen op mijn to-read-stapel. Lichte kost voor tijdens een van de vele lange, donkere winteravonden. Dacht ik.

 

Dat liep een beetje anders. Als ik de achterflap eerst gelezen had, had ik dat meteen geweten. Maar dat deed ik pas toen het al te laat was en het verhaal me bij mijn strot gegrepen had. ‘Het laatste uit liefde’ bleek namelijk letterlijk alles behalve lichtvoetig. Integendeel, het is zoals Jojo al meldde hartverscheurend. En waargebeurd, ook dat nog. Of misschien is het daarom juist wel zo aangrijpend.

 

Oké, waar het over gaat: in 1990 wordt Cathy’s broer Matty aangereden door een auto. Hij is zwaargewond en raakt in coma. Cathy en haar ouders zijn verantwoordelijk voor de slopende zorg en willen maar één ding: dat hij in leven blijft. Maar zijn coma is uitzichtloos. Na acht jaar nemen ze de zware beslissing om Matty’s leven te beëindigen. Het valt Cathy zwaar met de dood van Matty in het reine te komen. Toch weet ze de draad van haar leven weer op te pakken.

Heel eerlijk? Ik ga dit soort verhalen meestal uit de weg, omdat ze niet goed zijn voor mijn veel te weke hart. Na het lezen van zo’n boek kun je me vaak opdweilen, dan sta ik er ’s ochtends heel terneergeslagen weer mee op, zó zielig vind ik het. Maar wonderlijk genoeg hield ik het bij Cathy’s verhaal droog, terwijl ze me toch echt meenam door een langdurige periode die niemand ooit mee zou moeten hoeven maken. Acht jaar lang was er in haar leven en dat van haar ouders niets anders dan de zorg voor Matty. Ontzettend heftig, je voelt hun pijn en wanhoop vrijwel voortdurend.

 

Tóch is het nooit melodramatisch, anders dan in veel feelgoodboeken natuurlijk het geval is. Cathy heeft absoluut de gave om zowel heel precies als liefdevol de pijnlijke details te beschrijven. En dat maakt dat Jojo Moyes volkomen gelijk heeft met haar aanbeveling: ‘Eerlijk, hartverscheurend en bemoedigend… Lees het’.

 

Het laatste uit liefde – Cathy Renzenbrink – €17,99 – Kosmos Uitgevers

 

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs