Effe checken: is jouw paspoort nog geldig?

 

 

Dit is typisch iets wat je nooit zo in de gaten houdt, maar nu de wachttijden oplopen is het wel handig om te checken. Is jouw paspoort nog geldig?

 

 

 

Hier in Huize Smit liggen de paspoorten ergens in een laatje. Pas als we de grens overgaan pak ik ze in want we hebben ook allemaal een ID-kaart. Reuzehandig dat die altijd in m’n portemonnee zit sinds ik een keer vergat om mijn paspoort mee te nemen toen ik op vakantie ging. Maar dan moeten die bewijzen natuurlijk wel geldig zijn. En je zal niet de eerste zijn die nooit kijkt hoelang het nog duurt voor je een nieuwe aan moet vragen.

 

Dat kan je dan een nare verrassing opleveren als je op reis wil en blijkt dat je identiteitsbewijs verlopen is, of niet lang genoeg geldig is in het land dat je gaat bezoeken. Want wist je dat je paspoort zelfs wanneer je binnen Europa reist nog twee maanden na terugkomst in Nederland geldig moet zijn? Ligt je bestemming buiten Europa dan moet een paspoort in veel landen nog minimaal 6 maanden na je vertrekdatum uit het land van bestemming geldig te zijn.

 

Nu corona achter de rug is staan veel mensen te trappelen om weer op reis te kunnen en is het druk op de gemeentehuizen waar de identiteitsbewijzen worden uitgegeven. In Sneek ben ik op 14 april aan de beurt, hier in Haarlem kan ik pas op 3 mei terecht om een afspraak te maken en in Amsterdam-Noord moet ik wachten tot 19 mei. En dan komen er nog 5 werkdagen bij eer je het paspoort kunt ophalen en ook daar moet je vaak een afspraak voor maken.

 

Dat heeft te maken met de toestroom van Oekraïense vluchtelingen die in verschillende gemeenten moeten worden ingeschreven. De gemeenteraadsverkiezingen duurden dit keer drie dagen en veel ambtenaren waren geveld door griep en corona. Tel daar het al bestaande personeelstekort bij op en je hebt zo een wachttijd van een paar weken. Geen gek idee dus om ruim voor je vakantie even te checken of je identiteitsbewijs nog geldig is.

 

Gelukkig geldt dat iedereen vanaf 18 jaar maar eens in de 10 jaar een nieuw paspoort of ID-kaart aan hoeft te vragen. Dus eenmaal in de tas hoef je er voorlopig niet meer aan te denken.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit