Laat jij je ogen wel eens checken?

ooggezondheidscheck world sight day

 

Vandaag is het World Sight Day en zie dat maar als jouw teken om je ogen eens te laten checken.

.

 

 

Misschien is dat niet iets waar je snel aan zou denken, maar geloof me: het is héél belangrijk dat je het wel doet. Oogaandoeningen zijn vaak een soort sluipmoordenaars die langzaam maar effectief toeslaan, en voor je het weet is het te laat en heb je blijvende schade aan je ogen. En als je denkt: dat gebeurt mij toch niet, dan heb ik confronterende cijfers voor je. Per jaar komen er 2,2 miljoen keer oogaandoeningen, oogziektes of oogklachten voor. Nog een schepje daarbovenop: naar verwachting zullen in 2030 oogziektes met 17 procent zijn gestegen.

 

Dat leven met een oogaandoening niet altijd even makkelijk is, kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Ik ben geboren met één (zo goed als) blind oog en daarnaast heb ik allerlei vage complicaties aan datzelfde oog. Zo is dat oog een stuk groter (onderhuids) en stond het flink scheef. Inmiddels ben ik er meerdere keren aan geopereerd en zie je het niet of nauwelijks meer aan me. Soms is dat ook weer een minpunt, want een bijkomend nadeel is dat ik dus absoluut geen diepte zie en dingen zó raar kan inschatten. Doordat ik hiermee ben geboren ben ik wel altijd heel oplettend als mijn ‘goede’ oog afwijkingen vertoont. Sinds een paar jaar heb ik bijvoorbeeld last van ‘mouches volantes’, wat zwevende vlekjes in mijn zichtveld zijn. Hoort dus blijkbaar bij het ouder worden, maar wat weer niet goed past bij mijn Peter Pan-syndroom. Daarnaast zit ik nu op -6 met dit ‘goede’ oog, wat inmiddels ook niet meer echt de titel ‘goed’ verdient. Nee, met mijn ogen heb ik het niet bepaald getroffen.

 

Vervelend is met oogziektes dat je het vaak niet van de buitenkant ziet. Ik kan niet eens meer bijhouden hoe vaak mensen me raar aankeken als ik iets compleet scheef inschonk (want: geen diepte), waarom ik mijn rijbewijs nog niet heb (wederom die diepte, ik ben een gevaar op de snelweg) of waarom ik van mijn rechterkant niets zie aankomen (want: blind aan dat oog). Ergens prijs ik mezelf gelukkig dat ik het vanaf mijn geboorte heb, want ik weet niet beter. Maar goed, blind zijn aan één oog is behoorlijk vervelend en kan ik absoluut niet aanraden. Maar daarom is het juist belangrijk om zelf alert te zijn op veranderingen in je zicht, of pijntjes: dat zien mensen niet van de buitenkant en alleen jij kan jezelf daarop wijzen.

 

Er vroeg bij zijn is met oogziektes erg belangrijk. Daarom is het verstandig om (ook als je geen klachten hebt) je ogen toch met enige regelmaat te laten checken. En misschien heb je al wel last van klachten, maar wuif je die weg? Het is hoe dan ook verstandig om op de volgende dingen te letten en een check te doen als je veel last hebt van:

 

  • Verminderd zicht
  • Wazig of dubbelzien
  • Moeite met scherpstellen
  • Pijn in of rond de ogen
  • Last van het licht
  • Slecht zien in het donker
  • Zien van vlekken
  • Rechte lijnen lijken krom of vervormd
  • Hoofdpijn

 

En waar doe je dan een check? Dan kan bij de meeste winkels van Specsavers, die met ooggezondheidsonderzoeken zijn begonnen. Doen!

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer