Een ode aan Oogappels

 

Zelden werd ik zo door een serie gegrepen als door Oogappels, want zit er niet een beetje Fabie, Merel en Carola in elke moeder?

.

 

 

Sinds de allereerste aflevering kijk ik naar Oogappels, de serie die vier gezinnen volgt in het opvoeden van hun puberkinderen. Wat een feest der herkenning is dat zeg. De ouders hebben allemaal dezelfde issues en leggen de lat veel te hoog, voor zowel zichzelf als hun kindertjes die maar aan al die verwachtingen moeten voldoen. En dat terwijl het leven van een puber al moeilijk genoeg is met de druk van sociale media, verslavingen die op de loer liggen en de prestatiedrang van hun paps en mams.

 

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het opvoeden van kinderen soms echt de hel. Toen ze geboren werden had ik helemaal in mijn hoofd hoe ik het allemaal zou doen als die roze baby een boze puber zou worden. Ik zou alle begrip van de wereld hebben, maar dat viel in werkelijkheid een beetje tegen.

 

Want ook ik stond regelmatig schuimbekkend onderaan de trap te gillen dat ze aan hun huiswerk moesten maken. ‘En nee, je krijgt geen elektrische fiets, van een beetje tegen de wind in trappen ga je echt niet dood.’ Het is hilarisch hoe ik mijzelf herken in Fabie als ze zo haar best doet om vrienden te zijn met haar kinderen, terwijl die kids helemaal geen zin hebben in hun moeder. Of hoe ik net als Merel weer eens sta te preken over De Toekomst als ze niet wat harder aan hun huiswerk gaan werken. En de onzekerheid van Carola, of ze het allemaal wel goed doet, is mij ook niet vreemd.

 

De hele cast van deze serie, met onder andere Ramsey Nasr, Eva van der Gucht, Bracha van Doesburgh en Jeroen Spitzenberger, is geweldig, maar Malou Gorter, die Merel speelt, is echt mijn favoriet. Je krijgt soms vanzelf een bloedhekel aan haar, terwijl ik haar juist zo goed begrijp. Ze wil het allerbeste voor haar meiden, maar juist door die houding stikken haar dochters zowat in die moederliefde.

 

Gelukkig valt er ook veel te lachen en is het zooo fijn om te zien dat ik niet de enige ben die er af en toe een puinhoop van maakt. Al die andere ouders doen ook maar wat.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Oogappels (@oogappelstv)

Beeld credits: BNNVARA

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit