Echt even de boot pakken

 

Er zijn van die plekken waar je nooit komt, omdat ze te dicht bij andere wereldberoemde plekken liggen.

 


Venetië. Je moet er geweest zijn, anders mag je er niet over meepraten. Tuurlijk, het is ontzettend toeristisch. Je kunt er over de hoofden lopen. Niet voor niets dat iedereen ernaartoe gaat, het is gewoon prachtig. Druk of niet druk. Toch… als je een beetje je best doet, kun je ook heel rustige plekken vinden. Gewoon even doorstappen en bochtjes om. Als je even doorloopt kun je lekker veel stuzzichini (Venetiaanse tapas) met een wijntje erbij proeven.
 
Mijn favoriet: Cantina del Vino già Schiavi, Dorsoduro 992, Fondamenta  Nani. cantinaschiavi.com

Om het jaar is er de biënnale van de kunst en de biënnale van de architectuur. Nog zo’n hele goeie reden om te gaan.  Ook een fikse wandeling. Vergeet dus absoluut niet goeie schoenen meenemen. Of veel geld. Of beter: allebei. Dan kun je watertaxi’s nemen, prachtige handschoenen kopen, koffie drinken bij Caffè Florian op Piazza San Marco. Veel te duur, maar ook zo klassiek dat je er toch even gezeten wilt hebben. En stel… je houdt geld over: stap in een gondel. Ziet er romantisch uit en dat is het ook. Vergeet niet een keer te eten bij Ristorante alla Madonna.  Ik at daar de spaghetti al nero di seppia. Aanradertje, al moet je de rest van de avond niet meer voluit glimlachen, want je loop met zwarte  ristoranteallamadonna.com

 

En hier vergeet bijna iedereen naartoe te gaan

 

Als  je even uit het drukke Venetië wilt, maar vooral als je nog iets heel bijzonders wilt zien: pak de boot naar Burano. Die kleuren daar! Ze hebben me verteld, dat alle huizen een andere kleur zijn geschilderd door de vissersvrouwen, die er iets te vaak last van hadden dat hun man met een dronken kop naar het verkeerde huis ging ‘s avonds. Je kunt op Burano bij wijze van spreken je camera laten vallen en dan heb je nog een mooie foto (als-ie dan niet stuk gevallen is).

 

In Burano is het heerlijk lunchen bij Trattoria al Gatto Nero. gattonero.com

 

PS De leukste handschoenenwinkel in Venetië: Fanny Gloves, Calle dei Saoneri, 2723 – Campo San Polo. fannygloves.it

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs