Hoezo een Engelse naam voor iets Italiaans?

 

Ik deel graag tips uit als iemand ergens heen gaat. Gevraagd en ongevraagd. Waarschijnlijk omdat ik ze ook graag krijg. (Dus kom maar op!) Zo kreeg ik, toen ik een keer naar Torino ging (voor ons Nederlanders Turijn), het advies om naar Eataly te gaan. Ik vertrouwde het voor geen meter.  Hoezo zo’n Engelse naam midden in culi-stad Turijn? Maar goed, we waren door de to-do-list heen, dus gingen eropaf. Nog een flink end uit het centrum ook. Daar kwamen we onderweg pas achter. Even vergeten op google maps te kijken. Bij aankomst schrok ik me een hoedje. Een soort nieuw, strak, heel groot gebouw. Meer type kantoor dan iets met eten. Hadden we daar die dure taxi-investering voor gedaan? Eenmaal binnen was het vooroordeel snel bijgesteld. WOW! En nog eens WOW! Wat een luilekkerland van Italiaanse heerlijkheden. Voor elke productgroep een eigen hoek. Vis, groente, vlees, kaas, wijn, koffie, brood, gebak, snoep, lokaal gebrouwen bier en nog veel, veel meer. En allemaal 100% Italiaans. Eigenlijk een soort ambassade van de Italiaanse keuken. In elke afdeling ook een in stijl aangekleed restaurant. Kun je meteen vers proeven. Mammamia! Ik was op slag verliefd op Eataly. En wat blijkt: het is gewoon in Turijn uitgevonden en gestart. Niks Amerikaans. Verrassing zoveel was, dat het er ook is in Bologna, Milaan, Rome, New York, Chicago, Piacenza, Seoul, Japan…etc  etc.

Gewoon even checken als je naar een grote stad gaat. eataly.com

 

P.S. 1: In New York (naast het Flatiron-gebouw) is Eataly trouwens een hele erg toffe plek om te ontbijten of lunchen. Of een wijntje of biertje uit eigen brouwerij te drinken op de rooftop. Leuk!

 

P.S. 2: Ik heb gehoord dat er in 2018 ook eentje in Amsterdam komt. Scheelt weer een lange reis. Even wachten… O ja, pizza hebben ze ook!

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs