Een kus vanuit Umbrië 

 
 

De bekendste Italiaanse ‘kusjes’ komen uit Umbrië en worden omgeven door een zweem van romantiek.

 
Als je in Italië een ‘caffe al banco’ doet, zie je ze vrijwel altijd op de bar staan: de in zilverfolie verpakte Bacio’s. Deze chocolaatjes kom je echt overal tegen. Het populaire chocola uit Perugia, bestaande uit een hele hazelnoot omringd met melkchocolade en stukjes hazelnoot, is namelijk één van de bekendste Italiaanse producten in binnen- en buitenland.  De kus uit Perugia staat wereldwijd symbool voor de liefde.
 
Luisa Spagnoli, mede-oprichter van de bekende chocoladefabriek Perugina, kwam in 1922 met het lumineuze idee om chocolade en hazelnoten te combineren. Het was een fantastisch idee dat op de een of andere manier toch om zeep werd geholpen. Door de chocolaatjes ‘Cazzotti Pierugina’ te noemen, wat zoiets betekent als ‘klappen uit de fabriek van Perugina’ werden de heerlijke chocolaatjes erg slecht verkocht.

 

 
Giovanni Buitoni, de partner van Luisa Sapnoli, bedacht de romantische naam Bacio. Dankzij deze naam werd het chocolaatje wereldwijd een groot succes. Federico Seneca, die in de jaren twintig creatief directeur van Perugina was, ontwierp voor de Bacio een herkenbaar uiterlijk. Het werd een zilverkleurig papiertje met blauwe sterretjes. Verder ontwierp hij ook het eerste beeldmerk van de Bacio, een donkerblauw verliefd stelletje dat opgaat in een kus, naar het voorbeeld van het gelijknamige schilderij van Francesco Hayez.
 
Sinds de jaren dertig zit er in iedere Bacio ook nog eens een briefje met een mooie spreuk over de liefde; in vijf talen maar liefst (naast het Italiaans, ook Engels, Frans, Portugees en Spaans)
 
Door de jaren heen is er aan het uiterlijk van de Bacio weinig veranderd, alleen de briefjes zijn steeds met de tijd mee gegroeid en hebben verschillende gedaantewisselingen ondergaan. Maar de spreuken zijn nog steeds liefdesspreuken en dat zal volgens Perugina nooit veranderen.
 
De Bacio is en blijft een klein romantisch cadeautje dat nu al meer dan 95 jaar symbool staat voor voor de liefde.
 

Ben je deze zomer in de buurt van Perugia: de chocoladefabriek is is het hele jaar door geopend. Van maandag tot en met vrijdag kun je er terecht voor rondleidingen.
Meer info vind je hier

 

Door Adje Middelbeek

beeld: baciperugina.com en vegangame.it

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.