Kort nadat Jannetjes vader was hertrouwd sloeg het noodlot toe

 

‘Na de uitvaart werden we gebeld door zijn notaris. Die had geen leuk nieuws.’

 

 

 

 

‘Mijn ouders waren bijna vijfendertig jaar getrouwd toen mijn vader ervandoor ging. Ik denk dat mijn moeder al heel vaak had weggekeken voor zijn avontuurtjes, maar dit keer was er niets meer wat hem kon tegenhouden. Ze was blond en slank, zowat dertig jaar jonger en – lekker cliché – zijn secretaresse. We dachten dat de lol er wel snel af zou zijn en dat hij binnen afzienbare tijd met hangende pootje terug naar huis zou keren. Het tegenovergestelde gebeurde: de inkt van de echtscheidingspapieren was bij wijze van spreken nog nat of hij kwam ons vertellen dat hij met zijn jonge blom zou trouwen.

 

Leuk vonden we het geen van allen. Voor mijn moeder voelde dit, heel begrijpelijk, als een enorme trap na. Wij (mijn broer, zus en ik) maakten ons zorgen over haar en stelden een tijdje een rooster op om haar om en om te bellen of bij haar langs te gaan. Over de vraag of we op zijn uitnodiging moesten ingaan om naar die verdomde trouwerij te gaan, konden we het eerst niet eens worden. Uiteindelijk besloten we om het formele gedeelte over te slaan en alleen naar de receptie te gaan. Dat was by far de meest pijnlijke situatie die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt.

 

Vier maanden later belde zijn nieuwe vrouw: vader was met spoed naar de eerstehulppost van het dichtstbijzijnde academisch ziekenhuis gebracht met klachten die een hartinfarct deden vermoeden. Toen we daar arriveerden was hij al overleden.

 

Na de uitvaart werden we gebeld door zijn notaris. Pa bleek een zeer aanzienlijk deel van zijn geld – en dat was héél veel! – aan zijn kersverse weduwe te hebben nagelaten. Die hoefde zich vanaf dat moment nooit van haar hele leven meer zorgen te maken. En dat leek ze dan ook niet te doen. Want binnen de kortste keren hoorden we via via dat ze een nieuwe casanova aan de haak had geslagen en dat ze zo in love was dat het ons niet moest verbazen als dit wederom een huwelijk zou worden.

 

Dat huwelijk is er gekomen. Al was ook dit geen lang leven beschoren, want een klein jaar later kregen zij en haar nieuwe echtgenoot een ongeluk onderweg naar een wintersportoord. Hij overleefde de crash, zij was op slag dood. En liet al haar geld – al het geld dat pa met zijn bedrijf had verdiend – na aan haar nieuwe man. Of dat zuur is? Dat is zo zuur dat de gedachte nooit zal wennen. Alleen kunnen we er helemaal niets tegen ondernemen omdat alles volstrekt legaal is.’

 

Jannetjes naam is gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

 

 

Moet jou ook iets van het hart en wil je dat (anoniem) met ons delen? Stuur dan een mail naar info@franska.nl onder vermelding van ‘Dit moet ik even kwijt’.