Grenzen stellen doe je zo

may fb

 

Waarom ‘nee’ zeggen een goed idee is.

 

 

 

 

 

‘Eigenlijk wil ik tijdens de kerstvakantie naar de zon, maar mijn schoonmoeder heeft ons al geclaimd voor kerst.’ Ik weet hoe het gaat in het leven: voor je het weet ben je een speelbal van anderen en wordt je agenda bepaald door anderen dan jijzelf. Niet erg als je daar geen problemen mee hebt, maar de meesten onder ons zijn pleasers of ‘liefdesjunks’ en zeggen ‘ja’ tegen dingen waar we eigenlijk ‘nee’ tegen willen zeggen.

 

Nee zeggen is goed omdat:

  • Je je leven niet moet laten leiden door anderen.
  • Op een goede manier ‘nee’ zeggen respect afdwingt.
  • Je trouw blijft aan jezelf door grenzen te stellen en ‘nee’ te zeggen.
  • Assertieve mensen (nee-zeggers dus) minder last van angsten hebben, minder eenzaam zijn en succesvoller zijn op werk en in het onderhouden van relaties.
  • Anderen ook beter weten waar ze aan toe zijn bij jou. Het lijkt mij heel vervelend als iemand bij me komt eten terwijl diegene eigenlijk liever thuis was gebleven. Het is, hoe hard soms ook, wel respectvol en eerlijk naar de ander toe.

 

Het kan ook gebeuren dat iemand iets van je wil. Mij wordt nog weleens gevraagd of ik een tekstje voor iemand wil schrijven of mee wil denken over een creatief concept. Soms vind ik dat leuk, soms niet en meestal heb ik geen tijd. Bovendien wil ik ook liever de haren van mijn dochters vlechten dan een flyer voor jouw sportschool schrijven. Ik vind het zelf te moeilijk om te zeggen dat ik eigenlijk vind ik dat daarvoor betaald moet worden, dus dan geef ik het contact van een geweldige freelance journaliste die ze daarvoor kunnen inhuren.

 

Daarmee zeg ik op een beleefde manier dat ik geen tijd heb en dat ik eigenlijk vind dat je me daarvoor moet inhuren. Voor sommige mensen doe ik het overigens met liefde. Dat hangt net even af van de balans in vriendschap en relatie. Ik heb ook weleens de vraag gekregen of ik niet een bepaalde BN’er kon regelen voor een eventje. Vanzelfsprekend voor niets. Dan geef ik ook meteen het nummer van de manager van die persoon.

 

Grenzen aangeven is lastig. Het liefst wil je dat iedereen je leuk vindt en wil je de Moeder Theresa van de wereld zijn. Maar dat lukt nu eenmaal niet, zelfs Moeder Theresa niet. Dus onthoud:

  • Doe dat wat jou gelukkig maakt, en als je ergens een beetje een knagend gevoel bij hebt doe je het niet. Als de andere partij boos of teleurgesteld wordt, zegt dat meer over die persoon dan over jou.
  • Je mag altijd ergens op terugkomen. Ik ben altijd geneigd om meteen ‘ja’ te zeggen, maar ik vind dat je daarop terug mag komen. De ander overvalt je met een verzoek en jij bent nu eenmaal de baas over jouw leven dus je mag erop terugkomen. Altijd.
  • Niet iedereen vind je leuk. Een derde van de mensen wel, een derde van de mensen maakt het niet uit wat je doet en een derde vindt je waarschijnlijk stom. Je kan het nooit iedereen naar de zin maken, dus zorg er dan in ieder geval voor dat je het jezelf zoveel mogelijk naar de zin maakt.

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com