kopzorgen

 

Het is een stressvolle periode. We liggen nachten te piekeren, maken ons zorgen om een dierbare of zijn na al die weken quarantaine gewoon gestrest en chagrijnig.

 

Gevolg? Hoofdpijn. Want stress en hoofdpijn gaan vaak hand in hand. En dat kon je er nou net even niet bij hebben. Dus voilà, 10 tips om je hoofdpijn de kop in te drukken.

 

1. Drink voldoende
En dan bedoel ik geen wijn of andere alcoholische versnapering. En ook geen koffie, want dat kan hoofdpijn juist triggeren. Maar zorg dat je genoeg water binnenkrijgt. Voor vrouwen is dat zo’n 1,5 tot 2 liter per dag. Maak er voor jezelf een gewoonte van dat je altijd een groot glas water naast je hebt staan. Sla daarin ook niet door, want als je te veel vocht binnenkrijgt kun je ook weer hoofdpijn krijgen.
2. Slaap lekker
Uren malen en piekeren en nog maar een keer draaien helpen niet echt mee voor een uitgerust lijf vrij van hoofdpijn. Een heerlijk nachtje slapen is enorm belangrijk. Zorg dat je kamer lekker koel is (verwarming uit, raampje open voor de frisse lucht), ga iedere avond op een vast tijdstip naar bed, ban alle schermpjes uit de slaapkamer en/of kijk in ieder geval een uur voordat je gaat slapen geen televisie meer en duik niet met een volle maag je bed in.
3. Pas op met pijnstillers
Je mag best een paracetamol nemen als je hoofdpijn hebt, maar ga ze niet innemen om de hoofdpijn te voorkomen. Je kunt namelijk verslaafd raken aan paracetamol en als je er te veel van slikt dan gaan ze juist averechts werken. Je lichaam wordt dan afhankelijk en reageert op het uitblijven van de pijnstiller met, je raadt het al: hoofdpijn. En dan is de vicieuze cirkel rond.
4. Let op je houding
De hele dag met een kromme rug en opgetrokken schouders achter je laptop zitten is niet echt bevorderlijk voor je lijf. Je nek en schouders raken verkrampt waardoor je hoofdpijn krijgt. Let dus goed op je houding, niet alleen als je achter de computer zit overigens, maar ook als je loopt of aan tafel of op de bank zit.
5. Massage
Voel je hoofdpijn opkomen? Vraag dan of je partner of een andere huisgenoot de spieren in je nek en schouders even wil masseren. Even liggen (in bed of een warm bad) kan ook helpen, of leg een warme pittenzak om je nek.
6. Zzzzzen
Het klinkt misschien een beetje als een open deur, maar probeer – zeker in een stressvolle periode als deze – zoveel mogelijk te ontspannen. Zoek uit waar jij blij van wordt of waar je van kunt opladen. Maak een wandeling in de natuur, ga met je favoriete tijdschrift in een warm bad liggen of trakteer jezelf op een mooie bos bloemen.
7. Blijf bewegen
Frisse lucht en beweging zijn altijd goed voor je. Er komt meer zuurstof in je bloedbaan terecht wat ervoor zorgt dat je beter kunt ontspannen. En als je sport maakt je lichaam endorfine (het gelukshormoon) aan, wat weer helpt bij het verminderen van hoofdpijn.
8. Ga yogaën
Yoga is dé manier om rust en ontspanning toe te laten. Dus pak je yogamat erbij of leg een handdoek op het kleed in de woonkamer. Het internet staat vol met yogafilmpjes, van beginner tot gevorderde.
9. Koukleum niet
Zorg dat je het niet te koud krijgt. Je lichaam moet dan harder werken om de temperatuur op peil te houden, waardoor je spieren verkrampen en je hoofdpijn kunt krijgen.
10. Praat
Is er meer aan de hand en is ontspanning niet voldoende om je van je hoofdpijn af te helpen? Blijf niet malen maar bespreek je kopzorgen met je partner, vriendin, huisarts of therapeut.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman