Kop in ‘t zand?

 

Of een heel goed voornemen voor een regenachtige zondag? Ik denk dat het laatste een goed plan is. Ik zet het gewoon in m’n agenda. Bij mooi weer schuift het een weekendje op.

 

Ruzie over de nalatenschap is helaas een bekend fenomeen. Hoe gezellig het ook altijd was, als de spullen verdeeld moeten worden gaat er veel te vaak iets mis in familierelaties. Zal wel nooit helemaal te voorkomen zijn, maar wat je kunt doen om het zo prettig mogelijk te regelen moet je doen, toch? Ik heb er nooit over willen nadenken. Sowieso als het op papierwerk, zoals verzekeringen, pensioenen dat soort dingen aankomt, zit ik bij voorkeur met de kop in het zand.

 

Laatst hoorde ik dat het ook heel leuk kan zijn om zoiets bijvoorbeeld samen met je moeder in te vullen. Je hoort ook nog eens een heleboel leuke verhalen bij alle spullen die ter sprake komen. Dingen die je misschien anders nooit gehoord zou hebben. Ik heb het eens een beetje uitgezocht.

 

Online zijn er diverse erfenisdossiers gratis aan te vragen. Ik heb even die van de Hartstichting besteld. Je laat met zo’n ingevuld dossier heel veel dingen overzichtelijk achter waar de nabestaanden dan niet meer eindeloos naar hoeven te zoeken. Superhandig eigenlijk. Dat gaat van spullen waarvan je aangeeft aan wie je ze na wilt laten tot adressen van bedrijven waar abonnementen, gas en telefoonrekeningen lopen.

 

Je vult natuurlijk alleen maar de dingen in, die jij van belang vindt. En zo’n dossier is niet helemaal rechtsgeldig, dus voor sommige dingen moet je toch naar een notaris. Daar kom je met zo’n ingevuld dossier wel goed beslagen ten ijs aan. 

 

 

Scheelt daar ook weer tijd en misschien geld. Je kunt trouwens ook nog opschrijven waarom je iets aan een bepaald iemand nalaat.

 

Al schrijvend over iets dat ‘veilig op afstand’ over ouders, opa’s, oma’s en anderen gaat en daardoor lekker ver van me afstaat, begin ik me te realiseren dat ik het zelf ook zou kunnen doen.

Zou best slim zijn en geen overbodige luxe, al zeg ik het zelf. Hup! Met die kop uit het zand en aan de slag Stuy.

 

PS. Het hoeft trouwens niet bij papier te blijven, je kunt het ook nog digitaal maken, staat er allemaal in. En dan niet vergeten aan je erfgenamen te vertellen dat er zo’n dossier is en waar het ligt of te vinden is.

 

 

Door: Franska