Het bakkerijmuseum

 

Ik ben onlangs toegetreden tot het bestuur van het bakkerijmuseum De oude Bakkerij in Medemblik.

 

Onbezoldigd zoals dat heet. Nou ja we krijgen een heerlijk zakje gevulde koeken mee na de vergaderingen en op tafel staan bij de koffie koeken en bonbons, handgemaakt. Dat wel natuurlijk. 

 

Wat mijn beweegreden is om ondanks mijn drukke agenda me hiervoor in te zetten? In mijn ogen is het ‘broodnodig’ om musea als dit in stand te houden. De oude Bakkerij is een familiemuseum waar keihard wordt gewerkt om met eigen middelen de begroting kloppend te houden en iedereen kennis te laten nemen van hoe het ooit in het bakkersvak toeging. Passie voor ambacht. En precies dát draag ik een warm hart toe.

 

Vijftigduizend bezoekers per jaar is niet niks. Maar het bakkerijmuseum is niet alleen een kijkmuseum. Je kunt hier een stap verder gaan. Er worden namelijk allerlei workshops georganiseerd, voor volwassenen én voor kinderen. In een tijd waarin we steeds verder lijken af te staan van het echte ambacht en we brood en koek in de supermarkt kopen is het vooral voor kinderen belangrijk om te zien hoe je iets maakt, wat er allemaal voor nodig is en hoe het vroeger ging.

 

Maar ook voor volwassenen valt er voldoende te ontdekken, zoals technieken die, omdat ze zo tijdrovend zijn, bijna verloren gaan. Suikertrekken bijvoorbeeld.

 

 

Waar kun je dat nog leren? Hier dus. In een cursus van 3 uur. En ik kan je zeggen dat je daar helemaal zen van wordt. Werken met je handen met materiaal dat onder je handen verandert van structuur. En heb je wel eens geschilderd met cacao? Of zelf chocoladeletters gemaakt? Speculaaspoppen gevuld? En weet je bijvoorbeeld wat dragant is?

 

Begrijp je nu mijn enthousiasme? En wil je tijdens de herfstvakantie binnenkort iets creatiefs doen met kinderen of kleinkinderen? 

 

Wat denk je van herfstbladeren bakken en versieren. Van koek hè, geen echte. Of boetseren met marsepein. Daar betaal je een kleine extra bijdrage voor tijdens je bezoek, meer niet. Had ik al gezegd dat ik het enig vind?

 

 

http://deoudebakkerij.nl/

 

www.facebook.com/bakkerijmuseumdeoudebakkerij/

 

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters