Komt klaverjassen op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst?

 

Wat deed jij vroeger ’s avonds op de camping? Tuurlijk, een potje klaverjassen! Maar wist jij dat dit oer-Hollandse spelletje met uitsterven wordt bedreigd? (Paniek, schrik en andere ellende, voel jij het ook opkomen?)

 

 

Ik leerde het als pubertje nog van mijn oma. Die was er werkelijk een prof in. Amsterdams of Rotterdams met overtroeven, dat maakte haar niet uit. Oma vond het een essentieel onderdeel van de opvoeding, dus alle neefjes en nichtjes moesten eraan geloven. Maar leuk dat het is!

 

Hoe vaak ik later niet in een verloren uurtje met mijn huisgenoten zat te kaarten. En hoe vaak we op vakantie bij vertraging van bus, vliegtuig of trein heerlijk een potje deden. Mijn collega Danique is er bloedfanatiek in. Zij wil alleen maar winnen.

 

Maar het klaverjassen sterft langzaam uit. De spelers worden steeds ouder en er is nauwelijks aanwas vanuit de jeugd. Nog maar 4% van de Nederlandse bevolking klaverjast. Dat is bijzonder weinig en schreeuwt om een nationaal reddingsplan. Iemand opperde al om het spelletje op de Unesco werelderfgoedlijst te laten zetten. Ik ben voor!

 

Misschien dat de jonkies alleen maar online klaverjassen? Maar hoe moet het dan straks als ik zelf in het bejaardenhuis zit? Dan ga ik echt geen Fortnite spelen op de Playstation hoor. Iemand in voor een potje?

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit