Knipoog naar Toen: Wedden dat…? Met Jos Brink en ‘zijn’ Kroepoekje

 

 

We schrijven het jaar 1984 en heel Nederland zit aan de buis gekluisterd als presentator Jos Brink in een van de succesvolste tv-programma’s ooit de zoveelste weddenschap afsluit

 

 

Het was stil op straat. Het waren de jaren van de grote familieshows op tv. Bier, cola, chips en pinda’s onder handbereik en de zaterdagavond kon beginnen.

 

 

Een iconisch tv-tijdperk dat lange tijd geheel gedomineerd werd door de koningin van Hilversum, Mies Bouwman die in de jaren 70 Een van de acht (met de lopende band!) presenteerde als je net uit de zinken teil was getrokken door je moeder en met natte haartjes op de bank zat.

Brink en ook Willem Ruis (Sterrenshow) traden in haar voetsporen en maakten in de jaren 80 furore in Nederland. Peperdure shows die de omroepen bijna financieel de das omdeden.

 

 

Wedden dat… is van oorsprong een Duits idee dat de AVRO in 1984 kocht. De presentatie was vanaf het begin in handen van Jos Brink die in de eerste twee seizoenen bijgestaan door Sandra Reemer, die hij liefkozend “mijn kroepoekje” noemde wegens haar Indische achtergrond. Op het hoogtepunt van de show keken maar liefst 4,5 miljoen kijkers!

 

 

Waarop werd ook alweer gewed? Weet je het nog? Bijvoorbeeld dat een Boeing 747 tussen vier champagneglazen door kon rijden zonder ze te breken. Maar ook hoe de Groningse kinderarts Dick Hamming anderhalve minuut lang overeind bleef op waterski’s achter een roeiteam van acht mannen. Deze weddenschap werd uitgevoerd op de Bosbaan te Amsterdam.

 

 

De jonggestorven Willem Ruis lanceerde omstreeks dezelfde tijd bij de VARA de Sterrenshow, een indrukwekkend spelprogramma dat live vanuit een enorme circustent werd uitgezonden. De ster van Ruis rees tot grote hoogten totdat de kosten explodeerden en de miljoen gulden per show werden aangetikt. Het seizoen was een groot succes, maar de VARA dreigde failliet te gaan en in april 1986 werd de laatste Sterrenshow uitgezonden.

 

De grote tv-shows waren live en dat bracht een eigen dynamiek mee. Brink maakte voortdurend grappen die maar net door de beugel konden. Na een weddenschap van een voetendokter die patiënten kon herkennen aan hun voeten, ging hij echter een grens over en riep: ‘volgende week hebben we een gynaecoloog in de show.’ In het verzuilde en toch nog preutse Nederland schoot de op zich geslaagde grap velen in het verkeerde keelgat en het regende opzeggingen bij de AVRO…

Foto: ANP Kippa

 

 

 

Door redactie Falder.nl