Klaar met het Britse Koningshuis

 

Noem me naïef, maar ik hield altijd wel van koningshuizen. Ik geloof dat ze alles wat ze hebben inzetten om hun land op een goede manier voor het voetlicht te brengen.

 

Het is geen makkelijk baantje, heus met duuzend voordelen, maar uiteindelijk: ik benijd ze niet. In die muffe gouden kooi bekeken en bekritiseerd te worden. Dus ik vond het wel knap. En ik geloof ook in de toegevoegde waarde. Maar dat Engelse koningshuis, daar had ik al mijn twijfels over, maar nu ik diep in The Crown vier zit ben ik wel klaar met ze. Even een opsomming van de intens lange hier-viel-mijn-mond-van-open-en-dit-kan-toch-niet-waar-zijn-lijst.

 

1. Dat uithuwelijken
Die arme Diana, maar zelfs ook die arme Charles. Gevangen in regels.

 

2. Die kilte naar hun kinderen
Elizabeth die nog met een soort trots zegt dat ze haar kinderen vijf maanden niet zag omdat ze op staatsbezoek naar Australië of waardanook ging. Geef mij maar Diana die eiste dat William mee ging.

 

3. Die kilte naar hun kinderen 2
Dat Elizabeth haar rechterhand vraagt om afspraken met haar kinderen te maken en ter voorbereiding om een cv vraagt zodat ze goed op de hoogte is van hun hobby’s.

 

4. Die kilte naar hun kinderen 3
Dat Elizabeth hoort dat haar dochter Anne iets te close is met een bepaald manspersoon en die persoon vervolgens ergens ver weg laat stationeren zodat die elkaar niet meer kunnen zien.

 

5. De kritiek op Diana
Doet ze wat er van haar gevraagd wordt en windt ze het Australische volk om haar vingers, krijgt ze een standje omdat ze te veel van de aandacht geniet.

 

6. Niet de vlag halfstok willen hangen toen Diana was overleden omdat ze geen lid meer was van het koningshuis.
Nee, maar ze is wel de moeder van de toekomstige koning.

 

7. Twee nichtjes met een ontwikkelingsachterstand wegstoppen in een gekkenhuis omdat het volk niet mag denken dat jullie geen zuivere genenpoel zouden hebben.
Überhaupt een walgelijke gedachte, maar het waren ook nog eens aangetrouwde nichtjes dus geen bloedlijn. Oh Elizabeth, waar zit je hart?

 

8. En met een klein sprongetje naar het nu. Nog steeds geen afstand nemen van de daden van perverse Andrew.
Ja, zijn mokken en ansichtkaarten zijn niet meer te koop in jullie souvenirwinkels, maar verder. Nou, nou, hoe lang hebben jullie daar over vergaderd.

 

Weet je, ik begrijp Harry en Meghan wel. Dat Engelse koningshuis; strik eromheen en weg ermee. Nou, laat die strik trouwens ook maar zitten.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach