Kijvende wijven

 

Het schijnt vrouwen eigen te zijn: irritaties oppotten totdat de bom barst.

 

Ruzie met vriendinnen? Het is een hoofdstuk apart. Want heb jij weleens geprobeerd om ruzie te maken met een vriendin? Ik bedoel een goed potje kijven, elkaar verrot schelden en dan zand erover, lucht geklaard en nu niet meer zaniken? Ik ben er niet goed in. Een paar keer dat het mot werd met een vriendin was het meteen ook einde verhaal. Aan wie dat ligt? Met mijn man kan ik keigoed kijven. Irritaties of onvrede worden hoppa-een-twee-drie opgeruimd en let’s move on.

 

Laatst vertelde C me dat ze met een vriendin uit eten was geweest. Die vriendin had het restaurant gekozen en C had het eten er niet lekker gevonden, zat die avond sowieso niet zo goed in haar vel, dus was wat stiller dan anders geweest. Weken later belde C’s vriendin op. Die avond dat ze uit eten waren, had ze zich gekwetst gevoeld omdat C zo negatief was geweest over het restaurant, dat ze met zoveel zorg had uitgezocht. C was trouwens sowieso niet gezellig geweest en daarom had het even geduurd voordat ze weer van zich had laten horen. C en ik hebben het er uitgebreid over gehad. C heeft het er zelfs uitgebreider met mij over gehad dan met die vriendin. En voor C is het klaar en hoeft het zo niet meer.

 

Het schijnt vrouwen eigen te zijn, om gedoe makkelijker te bespreken met een derde persoon dan met degene die het gedoe betreft. Irritaties oppotten totdat de bom barst, met andere woorden. En een vriendschap liever laten verwateren of doodbloeden dan er iets aan te doen. Want met een vriendin woon je niet en een vriendin is geen familie. Dus een vriendin kun je gemakkelijk ontlopen.

 

 

Ik denk dat C er niet rouwig om is dat het ‘uit’ is met die ene vriendin. Ik denk dat de liefde sowieso al bekoeld was. Ik denk dat ze al een tijd niet meer investeerde in die vriendschap. Ik denk dat ik ook al een tijd met één been buiten stond in de vriendschappen die de ruzie niet overleefden. En toch vraag ik me af hoe het afgelopen zou zijn als ik vanaf het begin wél aan de bel getrokken had over de dingen die me irriteerden.

Kijk maar naar hoe kerels dat doen! Die schelden elkaar ongenadig de huid vol, vloeken nog een paar keer, slaan elkaar op de schouder, bestellen een biertje en hebben het over voetbal. Ziezo.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans