Kiezers baseren hun keuze op de mannelijkheid van de kandidaat

 

Volgens onderzoekers is Donald Trump een échte man. Wat u daarvan vindt, maakt die onderzoekers helemaal niks uit.

 

 

Heel mannelijk is dat. Mannelijkheid blijkt een grote factor in de verkiezing van politici. Wat betekent dat voor de Nederlandse politiek?

 

Toen Donald Trump in 2015 door de Amerikaanse politiek trok als een vleesetende bacterie door een oorlogshospitaal, bleven Amerikaanse experts spottend ongelovig. Hysterische republikeinenvrouwtjes met mooi haar werden tot hun woede weggelachen. Hij zou nooit winnen. Met houten tanden en gedeukte geloofwaardigheid moesten experts die november echter toegeven het fenomeen toch onderschat te hebben. Trump won, en had de Republikeinse partij in zijn golftas.

 

Er begon een verklaringswedloop. Als insecten kropen pundits over elkaar heen om verkiezingsanalyses naar de mierenhoop van kennis te torsen. Populisme, xenofobie, nativisme, racisme, sexisme! En nog een hele hoop andere -ismes! Allemaal plausibele theorieën, zo besloot ik (gebaseerd op weinig, grenzend aan niks) vanachter een beregend naam in de provincie Noord-Holland. Maar nu blijkt dat ik het al die tijd mis had. Trump is namelijk voornamelijk verkozen… vanwege zijn mannelijkheid.

 

Vrouwen beledigen kan hij ook

 
 

 

Ja lieve Falderaars, jullie dacht dat beleid, betrouwbaarheid en competentie de leidende factoren van verkiezingskeuze waren! De wetenschappers van Penn State proesten en bijten op hun vuisten. Wat had u het mis! Namelijk, mannelijkheid stuurt beslissing.

 

Een studie met meer dan 2.000 participanten naar het kiesgedrag van Amerikanen tijdens de verkiezingen van 2016 en 2020 concludeert dat zogenaamde hegemoniale mannelijkheid de stemkeuze kan voorspellen. Hegemoniale mannelijkheid is een onnodig dure benaming voor het geloof dat mannen beter zijn dan anderen; dominanter, krachtiger, slimmer en competenter. Hoe meer kiezers geloven in dit beeld van mannelijkheid, hoe groter de kans dat ze op Trump hebben gestemd in de twee jongste presidentsverkiezingen.

 

En hegemoniale mannelijkheid heeft niet alleen effect op stemkeuze, het blijkt de grootste factor te zijn in de keuze voor wie men stemt.

 

Waarom? Nu komt-ie: omdat stemmers Trump een sterke man vinden. En dat imago komt niet zomaar uit de lucht vallen. Of het nou zijn muziekkeuze (Trump was verzot op het gebruik van nummer Macho Man tijdens zijn rallies, echt waar) of het heroïsch afdoen van een mondkapje is, Trump doet keihard zijn best om als testosteronbom in de notulen te staan.

 

Dat was ook merkbaar in de manier waarop hij over zijn tegenstanders praat. Joe Biden was een zwakkeling die geen kracht kon tonen, Marco Rubio was maar een klein jongetje, Hillary Clinton was, tja, een vrouw. Hoe vaak hebben we Trump niet op een vliegdekschip – zijn blonde haar een aureool in het zonlicht, en zijn rode stropdas wapperend in de wind als een cape – voor de Amerikaanse vlag zien poseren? Er zijn talloze voorbeelden te noemen: de Amerikaanse president dreigt dictators op te blazen als ze niet meewerken, hij grijpt vrouwen bij de poes, hij heeft geslachtsrelaties met pornosterren, en eet hamburgers in the oval office.

 

En denk maar niet dat het peniseffect alleen maar voor Amerikanen geldt. Denk eens aan Rusland, waar de leider, als hij niet bezig is Europa te bespioneren of de Krim te annexeren, topless op paarden rijdt en op beren schiet met grote pistolen. Oké, dat laatste is speculatie. Maar zie je het ‘m niet doen? Van Egypte tot Hongarije, en van Hongarije tot Noord-Korea. Het volk houdt van de sterke man.

 

Het machogedrag zit al in hem

 

 

Met deze les in gedachte, hebben wij een aantal tips voor Mark Rutte, als hij aankomende maart herkozen wil worden.

 

  • Neem eindelijk eens lenzen! De laatste jaren is onze minister president bezig met een subtiele verandering. Zijn brillen vertonen steeds minder montuur. Kijk je naar een foto van twintig jaar terug, dan zie je Rutte dikwijls met het model bril dat Superman draagt om niet herkent te worden. Maar over de jaren heeft Mark Rutte subtiel, alsof hij het volk wilde bedotten, steeds een dunner brilletje genomen. Hak de knoop door! Ik weet niet of het dragen van een bril per se vrouwelijk is, maar het belemmerd je wel in het uitoefenen van je mannelijke taken; straks beslaat je bril bij het ijzersmeden!

 

  • Onze premier showfietst altijd naar zijn werk, als een boegbeeld van Hollandse nuchterheid. Wij zouden hem adviseren om zijn fiets in te ruilen voor een Harley Davidson. Denk je eens in, Jesse Klaver en Sigrid Kaag staan te wachten bij het Catshuis, wanneer Mark Rutte met gillende banden voor de deur stopt. Sigaret in zijn bek, en terwijl hij met een ruk zijn zonnebril afdoet, blaft hij:  “Dus jullie hebben iets te zeikâh ovâh die toeslageaffairuh?”. Gegarandeerd herkozen. Misschien kan hij er nog een zijspan met een lekker wijf aan vastmaken. Voor de vrouwelijke stem.

 

  • Hij moet één mannelijke hobby hebben. Iets waarvoor je je niet hoeft te schamen als je het in de kroeg tegen een paar vrienden zegt. Iets anders dan met Jort Kelder naar Terschelling gaan en daar in de wind naar de vogels staan kijken. Mijn waardering voor onze minister president zou aanzienlijk toenemen als ik hem ooit zag deelnemen aan een hotdogeetwedstrijd. Als hij twee vuisten met hotdog in een bak met water doopt om ze vervolgens sneller door zijn ontwrichte kaken te laten glijden, zal hij zeker nog een paar zetels extra veroveren. Hij zal ze nodig hebben ook: een 78  hotdogs zijn niet goed voor de lijn…

 

Door: Redactie Falder