Kerstdiner voor Takkie

 

Ik heb de beste schoonzussen van de wereld. Mijn Takkie is met de kerstdagen ook altijd hartstikke welkom in hun huis en dat is natuurlijk reuzefijn.

 

Mijn broer en schoonzus J. hebben zelf ook een hond. Een megagrote chocoladebruine Labrador. En Jaap, zo heet ie, houdt van eten. Van heel veel eten. En hoe geinig is het als schoonzus J. en ik samen een kerstdiner voor Jaap en Takkie maken?

 

Ik kwam een geweldig hondenmenu tegen op internet. En het is helemaal niet zo moeilijk om te maken. Een voorgerecht met pompoenchutney, een runderstoofpotje en een appeltaartje toe. En mocht ons eigen kerstdiner mislukken, dan schuiven we gewoon bij Jaap en Takkie aan. Best lekker… toch?

 

Pompoenchutney

Wat heb je nodig

  • 200 gram pompoen
  • 250 ml magere melk
  • ½ theelepel kaneel
  • ½  banaan

 

Zo maak je het

Je snijdt de pompoen in kleine stukjes en doet deze in de keukenmachine om ze fijn te malen. Dan snijd je ook de banaan in partjes. Doe vervolgens ook de andere ingrediënten in de keukenmachine. Laat de keukenmachine draaien tot er geen klontjes meer in zitten. Verdeel de chutney over twee schaaltjes en strooi er een beetje kaneel over.

 

 

Runderstoofpotje

Wat heb je nodig

  • 350 gram runderstoofvlees
  • 75 gram doperwtjes
  • 175 gram wortel
  • 1 kleine aardappel
  • 1 zoete aardappel
  • 50 gram bloem
  • 125ml water
  • kokosolie om in te bakken

 

Zo maak je het

Haal de schil van de aardappelen en was ze onder de koude kraan. Doe ze in kleine stukjes in de pan. Zorg dat ze niet helemaal onder water staan en kook ze vervolgens gaar. Snijd het vlees in kleine stukjes en braad het op middelhoog vuur in de kokosolie helemaal gaar. Schep het vlees uit de pan en bewaar het op een bord. Laat het braadvocht in de pan zitten. Roer het water en de bloem erdoor zodat het een lobbige saus wordt. Doe daarna alle andere ingrediënten in de pan en laat het nog 15 minuten lekker doorsudderen. Dan afgekoeld serveren!

Toetje: Appeltaartje

Ingrediënten

  • 1 appeltje in stukjes zonder schil en pitjes
  • 60 gram appelmoes
  • 1 ei
  • 500 ml water
  • 500 gram bloem
  • 4 eetlepels honing
  • 1 zakje bakpoeder

 

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 175ºC. Roer water, ei, appelmoes en honing in een kom door elkaar.

 

Mix het met de bakpoeder en bloem tot een beslag zonder klontjes. Roer de appel door het beslag. Beboter een cakevorm en schep het beslag erin. Vul voor de helft want het beslag zal nog een beetje rijzen. Zet de vorm in de oven en bak het taartje in 35 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is. Af laten koelen, in puntjes snijden en smullen geblazen!

 

De pitjes in het klokhuis van de appel zijn giftig voor honden. Zorg er dus voor dat die niet achterblijven. En als je niet wil dat je hond te dik wordt, koop dan biologische appelmoes, daar zit minder suiker in.

 

Credits: 123tinki.com

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit