ZO HEURT HET AAN TAFEL

Franska’s salesmanager Thomas zit graag aan een mooi gedekte tafel vol heerlijke gerechten. Zo steel jij de show en overleef je elke kerstdis.

 
De kerstdis overleven kan best een uitdaging zijn. Eindeloze gangen, die dronken oom met zijn rare praatjes, loeizware wildgerechten: genoeg factoren die een idyllisch bedoelde feestmaaltijd zó kunnen omtoveren in een saaie, langdradige of eh.. rare avond. Maar houd je je aan dit plan, dan kan er eigenlijk niets mis gaan. En ben jij het stralend middelpunt.
 
7 tips voor een smetteloze kerstdis:

  1. Neem iets mee voor de gastheer of gastvrouw. Een bosje bloemen is leuk, echt waar. En een flesje drank kan ook. Niets mis mee. Maar mocht je iedereen aan tafel willen verbluffen met je charme, kies dan voor een zelfgemaakt, gepersonaliseerd cadeautje. Denk: macarons met een laagje goud, een kerststukje voorzien van dartelende hertjes, zeepjes in een kek papiertje of, hoe verrassend, apart, en ‘nou wat é-nig’: zelfgemaakte limoncello. Inspiratie nodig? Tussen deze 58 DIY Christmas Gifts vind je vast een topper.
  2. Ouwe koeien, politiek, discussies: lijkt me logisch dat je daar niet over begint. Mochten anderen aan tafel elkaar in de haren dreigen te vliegen, dan nóg geldt: bemoei je er niet mee! Wat je wél doet: kroon jezelf tot koningin van de smalltalk. Buig moeilijke onderwerpen af door vrolijke vragen te stellen, te strooien met complimentjes en veel te glimlachen.
  3. Ken uzelve: ook jij kan dat derde stukje tiramisu niet weerstaan. Wil je niet halverwege de avond het gevoel krijgen dat je in een dwangbuis zit, dan is ‘lekker ruime kleding’ het toverwoord (en daarmee bedoelen we géén stretch!)
  4. Tikkeltje saai aan tafel? Bouw je eigen feestje. Annexeer de keuken door ‘je hulp aan te bieden’ aan de gastheer- of dame en nodig een partner in crime uit. Zo zet je een echt leuk gesprek voort in de keuken onder het genot van een dikke bel wijn zonder dat je je tafelgenoten het idee geeft dat je ze negeert.
  5. Flirten met die leuke man tegenover je. Dat mag best, volgens de klassieke etiquette, maar handjes thuis, dames! Je tafelgenoten aanraken is niet comme il faut. Dus geen voetjeschuif onder tafel. Wat wél een mogelijkheid is: zelf je mistletoe meenemen en deze op een strategisch moment tevoorschijn toveren. Wink wink.
  6. Je plepbestek laat je de hele avond in je tas. Met andere woorden: geen autosleutels, geen mobieltje, geen lippenstift bijwerken met een verlicht zakspiegeltje tussen voor- en hoofdgerecht. Mocht je de laatste roddels door willen appen of je lippen bijwerken: het kleine kamertje is er ook voor jou.
  7. Tot slot de neteligste kwestie, dronken worden: ja of nee?  Als het over tafelmanieren gaat, wordt er altijd geadviseerd: niet doen. Maar ik zeg: mocht je zeker weten dat je persoonlijkheid er stúkken bubbeliger van wordt: vooral wél doen. Je leeft maar één keer. Toch?

 

Geniet ervan!

 

Lees ook de vorige aflevering, waarin Renee maar liefst drie outfits laat zien met als basis een glitterbroek.

 

Fotografie: Esmée Franken. Styling: Valérie Ntantu. Met dank aan: Nijhof Baarn, Ikea, Riviera Maison, Deens.nl.

 

Renee: Glittercoltrui eigen bezit, Pantalon € 69,95 Promiss, Zilveren oorhangers € 47,95 NOOSA AMSTERDAM, Thomas: Fluwelen jasje € 99,99 WE Fashion, Overhemd € 27,99 WE Fashion, Pantalon € 39,99 WE Fashion, Vlinderstrik € 12,99 H&M, Anita: Metallic top € 49,95 Promiss, Tamara: Metallic biker jacket € 44,95 ModeMusthaves.com, Veerle: Pailletten blazer € 79,99 H&M, Jurk € 44,99 H&M