NOG BOODSCHAPPEN DOEN?

 

Een beetje gastvrouw heeft haar kerstplanning natuurlijk al weken van tevoren in een prachtig excelsheet klaargezet. In keurige kolommen staan de namen van gasten, de gerechten, de ingrediënten en wat er wanneer gekocht en gekookt moet worden. Een goede voorbereiding is het halve werk. Mocht je het iets minder goed voor elkaar hebben, hierbij tips voor de iedereen die nog moet beginnen.

 

  • Mocht je nog geen bestelling hebben gedaan bij de poelier of slager, laat dan alles vallen en ga als de wiedeweerga eerst vlees, vis of gevogelte kopen. Het zou jammer zijn als je het recept en de ingrediënten voor een gevulde kalkoen klaar hebt liggen en er in de hele stad geen kalkoen meer te vinden is.
  • Bij de Vegetarische Slager kun je ook fantastische vleesvervangers kopen die niet onder doen voor echt vlees. Zelf echte vleesliefhebbers kun je ermee in de maling nemen.Oké, het belangrijkste deel is binnen: op naar de supermarkt voor alle overige (bij)gerechten. Mocht je nog niks in huis hebben, bedenk dan voor elk gerecht een alternatief voor het geval je in de supermarkt misgrijpt. Het lijkt niet alleen alsof iedereen met kerst hetzelfde wil kopen, het is ook nog eens zo.
  • De beste tip ever: van stressen wordt een gerecht niet lekkerder. Je hoeft ook niet te kijken naar het beste tijdstip om boodschappen te doen, dat is er namelijk niet. De supermarkten worden de hele dag door bevoorraad. Fijn hè?
  • Is de ijskast vol? In de tuin of op het balkon is nog genoeg plaats. Met een beetje geluk is het er koud genoeg. Ideaal voor dranken en gesloten potjes.
  • De gastvrouw van het excelsheet heeft allang het hele menu uitgetest om fouten op de kerstdag zelf te voorkomen.  Mocht je daar toevallig niet aan toegekomen zijn, bedenk dan iets simpels. Waarom zou je het moeilijk maken als het makkelijk kan? Met een mooie opmaak kun je van vla uit een pak al iets waanzinnigs maken. 
  • Altijd fijn om te weten: mocht er zondag of maandag iets mislukken of je bent het belangrijkste vergeten, heel veel supermarkten zijn op eerste en tweede kerstdagen open. Je stuurt er natuurlijk wel iemand anders op uit.
  • Sla jezelf niet voor je kop als er een ingrediënt ontbreekt, maar kijk op plezierindekeuken.nl voor alternatieven. Slagroom vergeten? Bloem of cognac op? Er is altijd iets op te vinden.

 

Vlug nog even inspiratie opdoen? Kijk hier

Lees ook de vorige aflevering, waarin Franska de hele redactie uitnodigde om kerst bij haar thuis te komen vieren.

 

Fotografie: Esmée Franken. Styling: Valérie Ntantu. Met dank aan: Nijhof Baarn, Ikea, Riviera Maison, Deens.nl.

Franska: Spijkerblouse € 49,95 Zizzi, Legging € 99,95 Claudia Sträter, Kaplaarzen € 90,00 Barbour, Kerstmuts Leg Avenue, Horloge eigen bezit.Tamara: Trui eigen bezit, Flared jeans eigen bezit