Kamperen voor gevord­erden

Buiten is het nat en winterfris. Voor veel mensen reden om de verwarming een graadje hoger te zetten. Anderen zoeken hun kampeerspullen op. Ja, echt waar!

 

Mocht je in Nederland een weekendje weg willen dan is er keuze genoeg. Er zijn verschrikkelijk veel leuke B&B’s waar je kunt overnachten, variërend van eenvoudig tot uitermate luxueus, vaak gesitueerd op unieke plekjes in Nederland. Het liefst in een fijne kamer met een lekker bed waar een dik donzen dekbed op ligt. Daar ben ik, een echte luxepoes die niet zonder haar eigen sanitair kan, dol op. En met mij vele anderen want het aantal boekingen stijgt ieder jaar.

 

Ik was dan ook stomverbaasd om te lezen dat steeds meer Nederlandse campings ook in de winter geopend zijn. Dat zijn er dit jaar al honderdeenenvijftig! Want ook hier stijgt het aantal boekingen, zelfs met tweeëntwintig procent ten opzichte van vorig jaar. Dan kun je wel spreken van een trend, nietwaar?

 

Op de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer kun je het hele jaar door je tentje neerzetten. Of je boekt via Campspace een plekje op een weiland of tuin van een particulier.

Veel mensen vinden winterkamperen enorm verfrissend en ontspannend. Met de juiste uitrusting kun je het zelfs in een simpel tentje prima uithouden. Een warme slaapzak, een lekkere kruik en wollen sokken zorgen ervoor dat je heerlijk slaapt.

 

Aan dat idee moet ik nog een beetje wennen. Ik was vorig jaar in januari met vriendinnen een weekendje weg in een B&B in een prachtige boerderij in Vorden. Met een knapperend haardvuurtje en een superlekkere bedstee waar je heerlijk kon tukken.

 

Toen het begon te sneeuwen werd de omgeving helemaal sprookjesachtig. En opeens zagen we het staan: een klein sheltertje, middenin het weiland. Met een meneer erin, die daar ook ging slapen. Wij waren een beetje ongerust of hij het niet te koud zou hebben. We zijn zelfs nog naar hem toegegaan om hem een warm bed en een kop thee aan te bieden, maar daar wilde hij niets van weten. Hij had het dik naar zijn zin…

 

 

De volgende ochtend werd hij zo fris als een hoentje wakker. Hij had fantastisch geslapen in de buitenlucht. Misschien moet ik mezelf toch maar eens over mijn kampeervrees heen zetten en niet zo zeuren. Alles went, ook een tent. (Echt niet…!)

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit