Ben jij zo’n type dat met een ontsmettingsdoekje door de hotelkamer gaat? Of dat even de boel verschuift, een kleedje over de tafel gooit en als je echt zin hebt naar de markt loopt om wat verse bloemen in je huurhuis te zetten?

 

 

Mijn geliefde lukt het welgeteld vijf minuten aan het zwembad te liggen voordat hij het schepnet pakt en de blaadjes eruit vist. Niks doen is zo makkelijk nog niet en dat heeft een reden, zo las ik in het ontzettend leuke Quest Zomerboek.

 

1. Het zit erin gebakken
Onze voorouders waren bijna allemaal protestants of katholiek en die leerden dat er voor vrome arbeiders een plek in de hemel kwam, dus daar ploeterden we ons de weken door, in de hoop ooit op een wolkje te mogen zweven. Dat was de theorie van Max Weber. Maar ook in landen waar het merendeel islamitisch of boeddhistisch is wordt luiheid niet gewaardeerd.

 

2. Mensen die werken zijn gelukkiger
En dat heeft niet alleen te maken met de financiële zekerheid die werken met zich meebrengt, ook uit onderzoeken waarbij welgestelde mensen die niet werken werden vergeleken met welgestelde werkenden, bleken degenen bij wie de wekker ging om een taakje te volbrengen echt gelukkiger.

 

3. We willen erkenning
In ons werk en op vakantie blijkbaar ook. Dat het kamermeisje een goedkeurend knikje geeft als ze jouw gezellig gecustomizede hotelkamer binnenkomt.

 

4. Ontspanning na inspanning is duizend keer fijner
Uitgewrongen in het vliegtuig stappen en verlangen naar die eerste Margarita of daiquiri aan het strand, dat is toch lekkerder dan er lui naartoe rollen. En wat mijn grootste les was tijdens een sabbatical: die portie stress maak je toch wel aan. Dan maak je je misschien druk om de bakkersvrouw die je steevast niet groet of de yogajuf die een voorkeur lijkt te hebben voor de andere klasgenoten. Het zit toch in je en het moet er uit, dan kun je maar beter iets doen waar je nog een beetje geld mee verdient, want cocktails en bedjes aan het strand zijn nog steeds niet gratis.

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach