Je puber in een politiecel

 

Je zal er zo eentje hebben. Zo’n puber die iets doms doet en in een politiecel belandt.

 

Het zal je kind maar wezen. Je dochter jat een lipglossje bij het Kruidvat en wordt betrapt. Uiteraard wordt de politie erbij gehaald en die neemt haar mee naar het bureau waar ze in een cel wordt gezet in afwachting van haar verhoor.

 

Klinkt als een slechte film, maar het gebeurt dagelijks. Uit cijfers blijkt dat alleen al in 2018  ruim 21.500 kinderen verdacht werden van een strafbaar feit en zijn opgesloten in een politiecel. Moet je je voorstellen, je pubertje in een politiecel. Die was zich waarschijnlijk al rotgeschrokken dat ze was gepakt. Maar het vervolg is dan natuurlijk wel dat ze door de politie wordt meegenomen voor verhoor. Maar moet zo’n kind dan in een politiecel worden gezet? Dat vind ik nogal heftig.

 

Gelukkig vindt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat ook. De Raad pleit ervoor om dat in de wet vast te leggen en brengt daar vandaag advies over uit aan ministers Grapperhaus (Justitie) en Dekker (Rechtsbescherming). 

 

De RSJ denkt dat opsluiting ‘traumatisch’ is voor kinderen. ‘Er zijn weinig voorzieningen voor minderjarigen, de cellencomplexen zijn gebouwd voor volwassenen’, zegt onderzoeker Peter van der Laan in NRC Handelsblad. ‘Dat kan voor kinderen beangstigende situaties opleveren, bijvoorbeeld door geschreeuw van dronken of verwarde arrestanten.’

 

In sommige gevallen zitten minderjarigen zelfs drie dagen in de cel. Dat kan als een politieonderzoek langer duurt. Dan hebben ze uiteraard wel iets heftigers op hun kerfstok dan iets jatten uit de super. Begrijpelijk dat de politie zo’n kind dan niet zomaar kan laten gaan. En dan moeten ze natuurlijk wel ergens verblijven in de periode dat ze verhoord worden.

 

Maar zo’n puber die iets oliedoms doet? Een licht vergrijp? Hebben we dat niet allemaal weleens gedaan toen we jong waren? Dan denk ik dat ze al hard genoeg gestraft worden als ze door de politie worden meegenomen. Met een agent zo’n winkel door. Met pek en veren. En dan in zo’n politiecel moeten wachten op je verhoor. En je ouders die je witheet van het bureau komen halen, is dat al niet genoeg straf genoeg? Wat vind jij?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit