Je pijngrens is écht anders als je rood haar hebt

 

Maar één procent van de wereldbevolking heeft rood haar. Je mag je dus best wel speciaal voelen als jij gezegend bent met ginger lokken.

 

Rood van nature dan, hè. Mijn mislukte thuis-haarverf-incident maakte mijn haar ook per ongeluk rood en je hoort dan niet bij de exclusieve club van de roodharigen. Ik hoorde destijds sowieso niet meer bij een club, want niemand wilde met me gezien worden omdat ik haar had als een regenboog. Jammer.

 

Er zijn meer speciale kenmerken die de natuurlijke roodharigen hebben. Zo kunnen ze minder goed tegen extremere temperaturen als kou en hitte, moeten ze vaker naar de tandarts want ze hebben over het algemeen meer last van tandpijn, maaarrr ze kunnen juist weer beter tegen een stekende pijn op de huid. Bijzonder specifiek die laatste, hè?

 

Maar het opvallendst vond ik nog dat roodharigen tot wel 20 procent méér verdoving nodig hebben bij een operatie. TWINTIG. Hoooly hell, dat is behoorlijk veel. Dat komt omdat de gingers onder ons een lagere pijngrens hebben. Bijzonder is wel dat hier, als ik de verhalen mag geloven, nog niet heel veel mee wordt gedaan bij operaties, terwijl het toch een heel duidelijk en betrouwbaar onderzoek is geweest. Hmm, ben je dus een natural ginger, geef dat even aan bij de chirurg. ‘Joehoeee, ik heb van nature rood haar dus kom maar door met die extra narcose.’ Zoiets.

 

Enne, hoe komt dit dan? Door een mutatie in hun gen wordt er geen eumaline gemaakt, maar pheomelanine. Die eerste zorgt voor het bruin in iemands haar, en door die mutatie wordt het alleen maar rood. Het is een bepaald eiwit dat op een andere manier wordt geproduceerd, en die kleine mutatie zorgt dus ook voor alle perikelen rondom je pijn.

 

Grappig: roodharigen zijn ook seksueel actiever. En dan naar het schijnt vooral vrouwen. Weet je dat ook weer. En nog een pluspuntje: roodharigen worden nauwelijks grijs, maar meer stroblond. Dat scheelt veel haarverfkosten, zeg.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer