Je ongesteldheid en je gezondheid

 

Het is een understatement als we zeggen dat we ons niet helemaal fit voelen in tijden van menstruatie, maar die menstruatie blijkt nog veel meer te zeggen over hoe fit we eigenlijk echt zijn.

 

 

 

Een onderzoek van Harvard dat al 24 jaar loopt onder 80.000 vrouwen wijst uit dat een onregelmatige cyclus vaker gepaard gaat met gezondheidsproblemen. Wat zeg ik? Vrouwen die een lange óf onregelmatige cyclus hebben zouden zelfs jonger overlijden, dan vrouwen die een korte of regelmatige cyclus hebben. De onregelmatige ongesteldheid ging bij dit onderzoek vooral gepaard met hart- en vaatziekten. Al schijnt er al vaker verband aangetoond te zijn tussen de cyclus en de gezondheid van vrouwen.

 

Gynaecoloog en expert Jacqueline Maybin benadrukt nog wel even dat je niet meteen overbezorgd hoeft te zijn mocht je menstruatie een beetje uit de pas lopen, want een onregelmatige cyclus is een symptoom en geen diagnose. Maar het kan natuurlijk nooit kwaad om je menstruatie en cyclus ook als graadmeter te gebruiken om te zien of je gezond bent en blijft.

 
 

Bron: Welingelichte Kringen

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans