Janny wenst je een gelukkig nieuw eet-jaar

 

2018 Hét jaar van de boze chef

 

 

Een man naar mijn hart, die Angry Chef. Wie? Anthony Warner. Hij maakt inmiddels ook hier furore en ik begrijp heel goed waarom. Lees vooral niet verder als je aanhanger bent van hippe groene avocado-minnende en cleanetende foodbloggers, van lifestyle kookboeken als die van Gweneth Paltrow of wanneer je verslaafd bent aan detoxdrankjes. Want dan word je niet blij. Ik wel.

 

Wie is Anthony Warner? Ooit was hij een chef met een restaurant, maar nadat hij geconfronteerd werd met in zijn ogen zoveel onzinnige ‘waarheden’ startte hij een eigen blog Angrychef.com. Hierin stelt hij zich teweer tegen allerlei (onzinnige) voedselclaims en trends. Een korte samenvatting? Niet alles uit de natuur is per definitie goed en niet alles uit een fabriek is fout. Dat is ongeveer de basis. Kijken naar wetenschappelijke bewijzen en niet zomaar marketinguitspraken voor waar aannemen. Hij geeft trendy bloggers een flinke veeg uit de pan en wil niets liever dan onzinnige opvattingen, aannames en leugens over zogenaamd gezond eten de wereld uithelpen. ‘Hoe kan een blogger van 19 met droge ogen iets ontkennen dat een hoogleraar jaren studie heeft gekost?’

 

Of ik het altijd met hem eens ben? Ik weet niet of dat per se noodzakelijk is. Hij schrijft in elk geval hilarisch – en overdrijft soms ook, maar hij doet me nadenken. Er bestaat namelijk niet zoiets als volledige waarheid of zekerheid en daar moeten we mee leren leven. Zelf onze verantwoordelijkheid nemen.

 

Eten is persoonlijk, dus wat het met jouw lijf doet geldt niet voor iedereen. Anthony is ook allergisch voor claims die ineens de kop opsteken zoals ‘geelwortel geneest kanker’, ‘van kokosolie val je af’. Als dat zo is, waarom wisten we dat dan niet eerder. Helemaal op tilt slaat hij van de claim dat er mensen zijn die helemaal geen eten nodig hebben, maar van lucht kunnen leven (de zogenaamde Breatharians). Ook Hollywoodclaims over ‘gezond’ werken als een rode lap op een stier bij hem.

 

Hij durft te stellen dat er niks mis is met aardappelen of suiker, zolang je de hoeveelheden maar in de gaten houdt. Soms is iets gewoon niet goed of slecht maar IS gewoon. Dat moeten we accepteren.  En ja, ook al geeft hij af op sommige trends, hij ziet ook dat ze in elk geval zorgen dat we daardoor met z’n allen meer groente gaan eten en dat dat goed voor ons is. Maar – en daar ben ik het volledig mee eens – we moeten vooral af van dat schuldgevoel over eten dat sommigen ons bezorgen. Stress en schuldgevoel over wat je eet is pas écht slecht voor je gezondheid. Geniet van wat zich bewezen heeft, probeer de balans in de gaten te houden en eet in elk geval wat meer groente. Voor de rest hoeft het echt niet zo moeilijk te zijn.

 

Ik wens jullie allemaal heel veel voorspoed, liefde en gezonde wijsheid, ik toast op een verrukkelijk nieuw jaar. Vier het leven!

 

 Anthony Warner 

De eetwijze(r)

Uitgeverij Bruna

ISBN 9789401911306

€ 20,00

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van ‘Heel Holland Bakt’ en presentatrice van ‘Landinwaarts’, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.

Beeld: Cook&Book