Doe maar gewoon

 

Originaliteit? Prima, maar je kunt het ook overdrijven. Janny is een beetje klaar met al die maffe manieren waarop ze haar eten of drinken voorgeschoteld krijgt. En ze is niet de enige!

 

Ik zat onlangs ergens te lunchen, waar, toen ik water bestelde, een soort taps toelopende surrealistische vaasjes op tafel kwamen. Ik dacht eerst nog dat het om eenpersoons karafjes ging, maar nee, het bleken de glazen te zijn. Toen ik mijn verbazing uitte en vroeg om een gewoon glas kreeg ik een snibbig antwoord. ‘Ja, dit is weer eens wat anders hè, en tenminste origineel.’ Met andere woorden: ik zeurde en begreep er vooral niets van.

 

Sommige restaurants slaan behoorlijk door in hun pogingen origineel te zijn: Gerechten op stenen omdat ze ooit iets soortgelijks bij grote chefs hebben gezien, cocktails in een afgedankte gloeilamp, friet in mini-emmers, kaas op een dakpan, tapas in een kolenschop of een high tea op een surfplank. Wat is er in hemelsnaam mis met gewoon goeie borden en handzame glazen?

 

 

 

 

 

Smaak wordt beïnvloed door datgene waarop of -in je iets serveert. Bij glazen is dat misschien nog wel het duidelijkst. Niet voor niets zijn voor wijnen en sterke dranken verschillende glazen ontwikkeld. Omdat aroma beter uitkomt in een iets dunner of juist dikker glas, een brede of juist iets smallere opening. Maar ook espresso is bijvoorbeeld het lekkerst in een klein kopje met een dikke wand en een aardbeienmousse wordt op een wit bord als zoeter ervaren dan op een zwart bord. En zeg nou zelf: als je iets uit een blik geserveerd krijgt, staat de kok toch al direct met 1-0 achter? Alleen al door de beleving, tenzij het zo bedoeld is. Een fantastisch gerecht met een knipoog van een écht goede chef.

 

Dat ik niet de enige ben die zich druk maakt om de soms ridicule manieren van opdienen is heel grappig te zien op de site van We want plates. De website, het twitteraccount en Facebookpagina zijn een paar jaar geleden opgericht om alle bizarre manier van opdienen letterlijk en figuurlijk in beeld te brengen, en vooral een halt toe te roepen.

 

Kijk, huiver en lach… en nog leuker, maak ook zulke foto’s!

 

 

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.