Janny over Denkend aan Holland

 

Superblij zijn André en ik met de kijkcijfers voor Denkend aan Holland. Zo’n laat uitzendtijdstip in de zomer op de maandagavond en dan anderhalf miljoen kijkers!

 

 

 

Nhaan zegt alle opwinding rond kijkcijfers niet veel, maar dat ze herkend en aangehaald wordt op straat is wel een bonus in de beleving van mijn kleine teckel.

 

Maandag varen we in de uitzending van nieuw naar oud. Dat wil zeggen van Almere naar Amersfoort. In twee dagen. Bij Almere had ik een bepaald beeld en dat moest ik absoluut bijstellen, want Almere is helemaal niet zo grijs als ik dacht. Er is echt heel veel groen en er zijn leuke watertjes daar. In mijn gedachte waren er alleen maar lange aaneengesloten straten met huizenblokken en hier en daar wat parkjes, maar de stad is veel en veel levendiger dan ik dacht. En er is zeker ook mooie, verrassende en vooruitstrevende architectuur.

 

Je kunt je voorstellen dat als we twee dagen varen er ook veel van wat we beleven de uitzending niet haalt. Zo hebben we  op de werf in Spakenburg uitgebreid met mensen gepraat, op de markt van alles geproefd, ergens aan het water koffie gedronken bij een kunstenares die Ibiza-vlaggen maakt en hadden we graag meer van Amersfoort laten zien.

 

Het pontje met al die oldtimer-tractors was een leuke verrassing. Tientallen stonden er in een lange rij te wachten toen wij aan kwamen varen en dat was echt stom toeval. Ik heb trouwens ook nog op zo’n grote tractor gezeten. Vond ik wel lollig, net als het feit dat het pontje ook echt het pontje was uit het liedje van Drs. P. Ken je dat nog?  De boot is vol…

 

Maar het allerleukste van het programma is dat wij zo’n plezier aan boord hebben en oprecht verrast zijn door alles wat we tegenkomen. Want echt, wat is Nederland toch prachtig vanaf het water. Volgende week is alweer de laatste aflevering en dan varen we wat zuidelijker. We hopen natuurlijk op een nieuw seizoen volgend jaar, dus als je nog suggesties hebt, laat het vooral weten.

 

Oh, en dit is het hele gedicht van Marsman.

Denkend aan Holland

zie ik breede rivieren

traag door oneindig

laagland gaan,

rijen ondenkbaar

ijle populieren

als hooge pluimen

aan den einder staan;

en in de geweldige

ruimte verzonken

de boerderijen

verspreid door het land,

boomgroepen, dorpen,

geknotte torens,

kerken en olmen

in een grootsch verband.

de lucht hangt er laag

en de zon wordt er langzaam

in grijze veelkleurige

dampen gesmoord,

en in alle gewesten

wordt de stem van het water

met zijn eeuwige rampen

gevreesd en gehoord.

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden