Afvallen? Stoppen met lijnen!

 

Janny: Wil je nog snel voor de vakantie wat kilo’s kwijt? Deze manier van afvallen raad ik iedereen aan. Het lijkt zo simpel en dat ís het ook. En, groot voordeel: die kilootjes blijven gewoon weg!

 

De meeste mensen die een paar kilo kwijt willen, gaan op een superstreng dieet. En vaak lukt het ook wel met die paar kilo’s. Maar het gebeurt maar al te vaak dat die kilo’s – plus een paar meer! – er al na een paar weken weer aan zitten.

 

Iedereen vervalt helaas weer geleidelijk in het oude eetpatroon na zo ‘n crashdieet. En lightproducten zijn, net als veel andere zogenaamde dieetproducten, niet de oplossing omdat er allerlei suikers in zitten met de meest verhullende benamingen.

 

Eigenlijk is er maar één dieet dat helpt en dat is het EDH-dieet. Wat dat betekent? Eet De Helft. Natuurlijk is het een uitspraak met een knipoog. Maar tegelijk is het ook wel degelijk waar. Het gaat ook om WAT je eet, maar vooral HOEVEEL je eet.

 

Minstens zo belangrijk: zelf koken. Want wanneer je zelf kookt, wat het ook is, ben je bewuster bezig met wat je eet. Als je zelf frietjes maakt bijvoorbeeld, dan moet je aardappels schillen, in repen snijden, voorfrituren, laten afkoelen en dan pas kun je ze afbakken. De mayonaise moet je natuurlijk ook zelf maken (veel lekkerder trouwens). Op deze manier friet eten, dat doe je echt niet drie keer per week. Dat is dus al pure winst. Af en toe een taartje is ook niet zo erg zolang je het maar niet elke dag eet en er ook echt van geniet en niet gedachteloos en uit verveling eet.

 

Maar moet je dan geen enkele poging doen om af te vallen als je te zwaar bent of om je iets lekkerder in je vel te voelen? Tuurlijk wel, maar op een ‘normale’ en ‘behapbare’ manier. Toen ik een aantal jaren geleden het tv-programma ‘Obese’ maakte, heb ik Bilal gecast als een van de personal trainers van de kandidaten. Bilal ziet eruit als een Romeinse gladiator. Gespierd, geen gram te veel en bewust met eten en sport bezig. Streng en beminnelijk tegelijk. Zijn vrouw Christel heeft zelf niet veel met sport maar ze steunt haar man en iedereen die hij onder handen neemt in alle opzichten.

 

Zo weet ik ook dat ze mensen die het maar niet lukte om voldoende af te vallen in huis namen om te laten zien dat het met de juiste voeding (lees porties) wél lukt. Evenwicht tussen bewegen en eten. Gewoon opbouwen in een verantwoord tempo. Langzaam en met beleid het grote schip wenden. En zo ontstond het idee van Porsie. Een even simpel als briljant plan om mensen bewust te laten worden van wat ze eten. Gewoon met bakjes die afgestemd zijn op je gewicht en wat je mag en moet eten als je bewust met je lijf aan de slag gaat; 6 of 7 bakjes in verschillende maten (afhankelijk van je startgewicht). Voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes mag je ze vullen met wat je wilt. Maar heb je een bakje leeggegeten, dan is dat het. Niet meer. Geen refill die dag.

 

Wil je chips in je tussendoor-bakje dan moet je dat vooral niet laten. Maar als je deze manier van eten een tijdje volhoudt, zul je vanzelf merken dat je gezondere keuzes gaat maken en die chips makkelijker inruilt voor fruit of bijvoorbeeld wat olijfjes en wat amandelen. Afvallen lukt en je hoeft je eten in eerste instantie niet eens aan te passen, dat komt vanzelf wel als je plezier in lekker en gezond krijgt.

Op Porsie.nl. vind je alle info en kun je je laten begeleiden voor €4,95 per maand. Dat is ongeveer de prijs van twee dieetrepen. Ik zou het wel weten…

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.