Ik ben allergisch voor de allergiegekte

 

Sorry, er moet me even iets van het hart. Allergie is een behoorlijk serieuze aangelegenheid die levensbedreigend kan zijn. Ik weet er alles van helaas. Ik heb meerdere malen een levensbedreigende allergische reactie gehad. Een zogenaamde anafylactische shock. Ik loop dus altijd met een epi-pen rond om mezelf te kunnen injecteren – mocht er onverhoopt iets misgaan. Die pen geeft een half uur tot een uur respijt. Ik ben dus altijd op mijn hoede. Maar het is te hanteren, want ik ben voor een aantal bizarre dingen allergisch. Kreeft en Macadamianoten. Daarnaast ben ik overgevoelig/intolerant voor teveel lactose (niet handig in mijn vak). Maar dat is met opletten en af en toe een pilletje heel goed te doen. Bovendien ga je van een overgevoeligheid niet dood, maar is het vooral ongemakkelijk

                                                          

Waar ik me dan aan erger? Aan mensen die beweren allergisch te zijn voor lactose of gluten, maar wel een Latte Macchiato bestellen, kroketten naar binnen werken of het broodmandje attaqueren in een restaurant. Ik kan oprecht heel boos worden wanneer iemand de hele keuken in een restaurant op zijn kop zet door te beweren ‘absoluut geen zuivel of granen te mogen eten’ en dan de moed heeft om Cheesecake als dessert te bestellen. Cheesecake! En als de bediening dan zegt alles net gluten-/lactosevrij te hebben moeten maken, reageren met: “Och, een beetje maakt niet uit!”

 

Bij een serieuze allergie is een minuscuul beetje al genoeg om je hele lichaam in alarmstand te zetten. Binnen een aantal seconden. Je kunt geen lucht meer krijgen, je slijmvliezen zwellen op, je krijgt hartkloppingen, kunt een plotselinge bloeddrukdaling krijgen, flauwvallen of een hartstilstand krijgen. Mensen met coeliakie kunnen absoluut geen gluten verdragen, niet het kleinste beetje. Zij krijgen een heftige reactie op die gluteneiwitten en dat is echt geen pretje. Een heftige ziekte, dus. Spot daar dus niet mee. Het is bloedserieus en totaal iets anders dan overgevoelig reageren op iets wat je binnenkrijgt.  

 

Iets minder goed kunnen verdragen of proberen te vermijden, omdat je je er beter door voelt is iets anders. Daar is je immuunsysteem namelijk niet bij betrokken! In tegenstelling tot een allergie is het ook niet levensbedreigend. Natuurlijk kun je, als je overgevoelig of intolerant bent voor iets en er grote hoeveelheden van binnenkrijgt, een reactie krijgen op je hui of in je buik – en dat is vervelend genoeg. Maar laten we als-je-blieft ophouden met alles een allergie noemen en chefs in restaurants gek maken met idiote eisen. Het is niet alleen een drama voor hen, maar ook voor diegenen die wel allergisch zijn en  dreigen niet meer serieus genomen te worden.

 

 

Dus voor de duidelijkheid:

 

Allergie is een overdreven felle reactie (verdediging) van het immuunsysteem op bepaalde eiwitten of eiwitachtige stoffen (allergenen). Een allergie kan in enkele gevallen zelfs levensbedreigend zijn!

 

Intolerant zijn voor een bepaald voedingsmiddel betekent grofweg dat jij een bepaalde  stof niet kunt verdragen die bij andere mensen geen abnormale reactie veroorzaken. De meest voorkomende zijn: fructose- (fruitsuikers), lactose- (melksuiker) en gluten-intolerantie (graanbestanddelen).

 

Oh en nog een tip: Overgevoelig voor lactose en je wilt bij het uit eten gaat toch graag iets met zuivel eten of drinken? Er bij de apotheek lactasepilletjes verkrijgbaar. Lactase is een enzym dat je bij lactose-intolerantie mist en dat ervoor zorgt dat lactose kan woorden verteerd. Kijk of overleg met een diëtiste welke bij jou passen.

 

 

 

Door Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.