Janny in Tel Aviv

 

Afgelopen week was ik in Tel Aviv, om de bruiloft van de jongste zoon van mijn oudste vriendin te vieren.

 

Afgelopen week was ik in Tel Aviv, om de bruiloft van de jongste zoon van mijn oudste vriendin te vieren. En met dat oudste bedoel ik niet haar leeftijd maar onze jaren vriendschap. Volgend jaar vieren we 50 jaar! Precies zo lang als toen ik voor de eerste keer naar Israël ging. En grappig genoeg was de plek waar het huwelijk was slechts een paar kilometer verwijderd van de kibboets waar ik toen verbleef. 

 

 

Er is veel veranderd in Tel Aviv. Nou ja, niet alleen in Tel Aviv natuurlijk, in heel Israël. Maar als je kijkt naar de stad Tel Aviv dan heeft die stad een totale metamorfose ondergaan. Het is een kosmopolitische stad. Een jonge, bruisende stad ook. Een stad waar overal ge- en verbouwd wordt. En een stad met de meeste honden ter wereld per inwoner. Er zijn zelfs hondencrèches in parkjes!

 

Tel Aviv staat ook bekend om haar heerlijke stranden, haar oudere zusje Jaffa en een bloeiende gay-scene, maar het meest misschien wel om de bijzondere eetcultuur. Nu heeft Ottolenghi daar waarschijnlijk veel aan bijgedragen. En er is niemand die inmiddels niet weet wat hummus is, maar geloof me: je weet pas echt hoe hummus moet smaken als je het in Tel Aviv hebt geproefd. Vers gekookte kikkererwten, de lekkerste tahine en friszure citroen zijn de simpelste basis-ingrediënten. Ik heb dan ook kilopotten tahine (of techina) van de beste kwaliteit meegenomen van de markt. Er zijn zoveel varianten. Wil je het beste boek ooit hierover lezen, dan moet je ‘On The Hummus Route’ te pakken zien te krijgen. Een geweldig verhaal dat begint bij een Palestijn, een Libanees en een Israëli die elkaar in een bar tegenkomen. Geen grap, maar de start van een geweldige zoektocht.

 

Eten is vooral informeel en ‘sharing’ is heel normaal. Niemand kijkt vreemd op als je een bord deelt, sterker nog, vaak wordt het je gewoon aangeraden, zelfs bij desserts. Niet alleen voor lunch of diner wordt er veel buiten de deur gegeten, ook voor het ontbijt, en wachten op een plek is bepaald geen uitzondering.  

 

Ik ben ook dol op markten. In Tel Aviv mag je de Carmelmarkt niet missen en ga je naar Jerusalem sla dan vooral de Mechana Jehuda niet over.

 

 

En heb je inspiratie nodig, kijk dan uit naar deze boeken:

 

Onmisbaar voor je trip naar Tel Aviv is de TLV culinaire reisgids van Jigal Krant (€20,-). Hierin staan alle lekkere aanraders voor je verblijf. Geloof me, er staan adressen in die je zelf nooit zomaar zou vinden en die je écht niet gemist wil hebben!

 

On The Hummus Route door Ariel Rosenthal, Orly Peli-Bronshtein, Dan Alexander: bijna 410 pagina s vol verhalen, foto’s, beschouwingen en chefs in 9 steden. (Engelstalig, wel duur maar zeer de moeite waard.)

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden