De aller­beste brownie?

 

Janny: Begrijp me goed, ik realiseer me dat veel mensen gek zijn op brownies, die al beginnen te kwijlen bij het lezen van het woord, die met een waas voor hun ogen hun hand gretig uitstrekken naar een donker vierkant brok om het vervolgens met een gelukzalige blik direct naar hun mond te brengen. Maar ik dus niet.

 

 

Ik heb het niet zo heel erg op brownies. Wil een brownie mij verleiden om mijn tanden er in te zetten dan moet ie verd…e goed zijn en ook iets extra’s hebben. En ja, ik heb geleerd de eerste kenmerken al op afstand te spotten, nog voor ik een hap hoef te nemen.

 

 

De kleur moet donker zijn, maar ook weer niet zo donker dat ie bijna zwart lijkt, want dan loop je de kans dat de chocolade te hoog verhit is geweest en daardoor bitter van smaak. De binnenkant moet niet droog en vast zijn maar een beetje zacht, vloeibaar bijna. De bovenkant moet niet te vlokkerig zijn maar stevig, met eventueel een paar flinterdunne losgeschoten dakpannetjes van het deeg bovenop, luchtig en dun zonder al te harde rand. Geen cake-achtige brownie.

 

Je moet er vervolgens een beetje moeite voor doen om hem te eten, hij moet licht plakken aan je tanden, maar zeker niet te lang. Zodra je met je tong langs je tanden strijkt moet de chocolade smelten in je mond.

 

Een spannende brownie is niet vlak van smaak en zeker niet te zoet. Hij moet verrassen door een krokante bite van noten, een onverwacht zout accent of juist een pure niet te zoete chocoladesmaak met een zachte karamel of een bijna ondefinieerbare specerij. Dus niet als een deeg geworden chocoladereep. De smaak van chocolade moet ingetogen beginnen om vervolgens als een tsunami je smaakpapillen te overspoelen. De echt goede brownie is overrrompelend, niet één van dertien in een dozijn.

 

De mooiste omschrijving voor de perfecte brownie heb ik ooit in Amerika gehoord: chewy, ooey en gooey, Ja, ga daar maar eens aanstaan om dat uit te leggen. Een beetje taai, plakkerig, zacht, zoet en overheerlijk. Klinkt minder spannend toch?

 

En of ik dan het allerbeste recept heb? Nee, want dat is nu juist zo persoonlijk en eigenlijk een superleuke speurtocht. Ga gewoon los met alles wat je lekker vindt. Maak hem dun of juist dikker, van fors of bescheiden formaat, maar maak hem vooral extra lekker. Probeer je eigen ideale smaak te ontdekken. Poedersuiker en frosting mag van mij achterwege blijven. De echte chocoladesmaak krijg je met goede kwaliteit chocolade, niet met cacao. Blokjes chocolade extra toevoegen mag, maar hoeft niet. Ik geef de voorkeur aan (gezouten) boter boven margarine, maar deze laatste geeft wel een mooie structuur aan je brownie. Ik vind wal- of pecannoten lekker, maar dat is voor anderen weer een no-go. Oh en nog iets: een niet zo goede kwaliteit chocolade wordt tijdens het bakken echt niet beter dus onthoud; de smaak van je brownie is zo goed of slecht als de kwaliteit van je ingrediënten.

 

Proberen en veel proeven dus. En laat me weten wat je allerlekkerste recept is! Misschien word ik dan nog weleens een groot liefhebber.

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.