Janny heeft een prachtige winactie voor je geregeld vandaag

 
Lees maar snel wat het is en hoe je kan meedoen

 

Je weet dat ik van blauwwit hou. Van porselein én aardewerk (en dat dit twee totaal verschillende dingen zijn, wist je hè?). Ik heb er kasten vol van.

 

Nu associëren veel mensen blauwwit met oubollig of met Delfts aardewerk dat in goedkope toeristenwinkels wordt verkocht, wat nu niet direct de mooiste stukken zijn. Maar er is meer dan dat. Veel meer.

 

Ik heb een groot zwak voor antiek Chinees en Japans porselein en voor oude aardewerken stukken uit Delft. En nu komt het: de allermooiste stukken daarvan zijn niet per definitie blauwwit, nee, heel vaak zijn het beeldschone kleurrijke stukken of zelfs objecten in wit of egaal zwart.

 

Waarom ik dit zo uitgebreid vertel? Vorige week is een uitzonderlijke tentoonstelling geopend in het Gemeentemuseum Den Haag. Het museum gaat overigens per 1 oktober Kunstmuseum heten omdat veel buitenlanders de naam Gemeentemuseum echt niet konden uitspreken, laat staan onthouden.  Het museum heeft een van de grootste Delftcollecties ter wereld in bruikleen gekregen van de familie Lavino. Ze willen absoluut niet pronken en blijven bescheiden op de achtergrond maar ik heb zelden zoveel mooi aardewerk bij elkaar gezien. En dan ook nog in tweetallen én in perfecte conditie. Waarom ik hier zo laaiend enthousiast over ben? Omdat het zo ongelooflijk bijzonder is dat iemand een dergelijke collectie verzamelt en dat de erven het vervolgens in bruikleen afstaan zodat iedereen ervan kan genieten. Ik ben geroerd door het vakmanschap en de soms primitieve en dan weer hoogstaande schoonheid van veel objecten. Ik ben verliefd geworden op de kleine terrines  in de vorm van scholletjes of fruitmandjes, op haringschaaltjes en botervloten, op fruitdecoraties en op kraantjes- en fopkannen. Oh en laat ik de aap-melkkannen niet vergeten.

 

Driehonderd jaar (van 1600 tot 1900) kunstgeschiedenis in aardewerk weergegeven. Alle stijlen en eeuwen zijn te herkennen en te bewonderen in dit aardewerk. Ik liep over de tentoonstelling met Suzanne Lambooy. Suzanne is conservator van het museum en ook bekend van het programma Tussen Kunst en kitsch. Suzanne, naar wie ik  niet alleen ademloos kan luisteren omdat ze zo ongelooflijk veel weet, maar ook met bewondering kijk omdat ze een zeldzame schoonheid is, als een kostbaar porseleinen beeldje of schilderij uit de 19eeeuw. Hier kun je het filmpje zien.

 

En omdat ik zo enthousiast ben wil ik natuurlijk ook dat jij ervan kunt genieten. Ik mag daarom vijf kaarten voor het museum weggeven. Mail een berichtje aan marketing@gemeentemuseum.nlen zet er behalve je naam en adresgegevens ook in waarom je graag wilt komen en zet in de kop Lavino-collectie, dan weten ze in het museum waar het over gaat!

 

En ik beloof je: je gaat nog vaak terugkomen, en niet alleen voor de Delftcollectie.
 

 

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden