Dit at janny in wenen

 

Wienerschnitzel. Sachertorte. Apfelstrudel. Salzburger Nockerln. Kaiserschmarrn. Bretzel (reuzenpretzel). Wiener worstjes. Het is maar een kleine opsomming van gerechten die populair zijn in de Oostenrijkse hoofdstad.

 

Ik was afgelopen week met een groep in Salzburg en Wenen voor een kunstreis. Dit jaar alweer voor de 7e keer in wisselende samenstelling. Omdat de groep uit de kunst- en museumwereld komt (en ik dus de enige vreemde eend ben) krijgen we toegang tot bijzondere plekken of persoonlijke rondleidingen. Een behoorlijk intensief programma met 2 3 of 4 locaties per dag en volgens de stappenteller vaak tussen de 7 en 9 kilometer lopen.

 

Ik geniet met volle teugen van alle schoonheid en kunstschatten. Maar ik kijk natuurlijk ook met een culinaire bril op. Je bent vast wel eens in Oostenrijk geweest. Misschien wel in de winter. Dan ken je zeker de stevige hartverwarmende gerechten als Kaiserschmarrn (een soort dikke dubbelgebakken pannenkoeken).

 

 

Volgens de verhalen zijn die ooit tijdens een jachtpartij gemaakt voor de vroegere keizer Franz Jozef (de echtgenoot van Sissy) Waarschijnlijk heb je ook wel eens de Salzburger Nockerln op de kaart zien staan. Een soort luchtige soufflé geserveerd als 4 besneeuwde bergen in een ovenschaal. Dat gerecht is vernoemd naar de bergen rond de stad. Ik fotografeerde de beide versies voor je (alleen geen besneeuwde maar groene bergen). 

 

 

En trouwens nu ik het over Salzburg heb. Ik was in het Mozarthaus bij een fantastische opera tijdens de Festspiele. Wij hadden heel eenvoudige plaatsen bovenin het theater; zaalplaatsen zijn namelijk heel kostbaar. Maar het was echt genieten. Van de muziek uiteraard, maar ook van mensen kijken. Iedereen was prachtig gekleed en stond in de pauze keurig in de rij bij het buffet waarna het hele gezelschap direct doorliep naar het enorme balkon of het plein met de drank en hapjes.

 

 

Aan het einde van het concert stonden er rijen met taxi’s en (bijna) niemand die voordrong. Zal ik je nog een paar weetjes vertellen?  De Wienerschnitzel is van oorsprong Milanees, hoort zo groot te zijn dat hij over je bord hangt en wordt in zoveel boter gebakken dat hij bijna gefrituurd lijkt. Oh en is van kalfsvlees natuurlijk.

 

 

Worsten zijn er hier in alle soorten en maten en op straat verkrijgbaar in stuberl. En wil je een geweldige delicatessenwinkel zien, stap dan bij Jozef Meinl of Pöhl binnen. De taarten bij Sacher en Demel zijn een grote toeristische attractie en heb ik overgeslagen. Net als de beroemde Mozartkugeln.

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden