Eten voor de liefde

 

Budgetkoken, vegan koken, bakken zonder suiker, koken voor beginners, we worden gebombardeerd met kooktrends.

 

Maar wat hebben we nu het meest nodig nu we ver van elkaar verwijderd zijn? Precies ja, je raadt het al: liefde.

 

Wat ik bedoel? Koken met lust-opwekkers of, zoals met een mooi woord wordt gezegd, aphrodisiaca, verwijzend naar Aphrodite, de Griekse godin van de liefde.

 

Aphrodisiaca zijn ingrediënten waarvan men vermoedt dat ze de sensuele liefde opwekken. Ze zouden de zintuigen op de een of andere manier prikkelen en daarmee het libido verhogen oftewel de ‘zin’ stimuleren. Wetenschappelijke literatuur doet ze vaak af als mythes. Maar helemaal onzin is het misschien niet. Al sinds de oudheid worden via Chinese en Arabische overleveringen, in Griekse literatuur en ook in oude Indiase geschriften als de Kama Sutra aangegeven dat bepaalde drankjes, ingrediënten, kruiden of specerijen de lust opwekken. In het oude Rome geloofde men zelfs heilig dat een vrouw na een week lang saffraan eten geen enkele weerstand zou kunnen bieden aan haar minnaar.

 

Volgens de mythologie is Aphrodite opgestegen uit de golven van de zee. Toeval of niet, maar veel zinnenprikkelende zaken komen uit het water. Oesters zijn tegenwoordig misschien wel het meest bekend als ‘zin-makers’ (ze bevatten veel fosfor, dat een prikkelend effect op blaas en genitaliën heeft). Vooral Casanova was er een groot liefhebber van, net als van kaviaar.   

 

Dit is een top 8 van de meest prikkelende ingrediënten:

 

  • Chocolade
  • Vijgen
  • Oesters
  • Eieren 
  • Kaviaar
  • Asperges
  • Artisjok
  • Pepers

 

De Azteken noemden chocolade al ‘het voedsel van de goden’. Het bevat cafeïne en theobromine die het zenuwstelsel stimuleren, serotonine dat voor een opgewekt gevoel zorgt en fenylethylamine. Dit is dezelfde stof die vrijkomt wanneer je verliefd bent. Dus zo gek is het niet dat chocolade een lustopwekker wordt genoemd. Vijgen eten heeft ook iets erotisch. Snijd de vrucht door en je begrijpt waarom. Het blad van de boom houdt in vele schilderijen en beeldhouwwerken ‘de deugdzaamheid’ bedekt. 

 

 

Asperges ontlenen hun faam als lust-opwekker waarschijnlijk aan hun fallische vorm, net als de artisjok). Maar er is ook nog het feit dat de vochtafdrijvende werking van de groente prikkeling op de blaas geeft. De eieren die vaak gecombineerd worden met asperges of verwerkt worden in een vinaigrette bij artisjokken, zorgen voor extra energie en ook voor extra vitamine B6 die de lust goed op gang houdt. Dus eet beide in overvloed zolang ze er zijn.

 

De combinatie van cacao met peper verhit het lichaam én de ziel. Voeg daarom wat cayennepeper aan je donkere en pure chocolademelk toe. ‘Spice up’ je liefdesleven met die beker chocolademelk voor ‘t slapen gaan!

 

 

Beeld: Ester Gebuis

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden