Maestro Janny

 

Janny: Ja dat was niet helemaal zoals ik het voor ogen had.  Niemand wil er natuurlijk als eerste uit. Echt niet.

 

 

Nu hou ik van klassieke muziek, luister er graag naar en heb natuurlijk ooit muziekles gehad. Maar heel dol was ik er niet op, die lessen. Ik zeurde mijn moeders hoofd waarschijnlijk gek dat ik van muziekles af wilde omdat mijn vriendinnetjes allemaal leuk met elkaar of buiten speelden en ik moest oefenen. Hoe erg ik dat vond kan ik me niet eens herinneren, maar wel dat ze op een gegeven moment (waarschijnlijk moe van mijn eeuwige gedrens) zei: ‘Als jij dan zo graag volwassen beslissingen wilt nemen vind ik dat goed maar dan mag je later niet bij me komen en zeggen: dan had je me maar moeten dwingen. Dus het is jouw beslissing.’ Nou, en dat heb ik geweten. Ook nu nog dus. Leergeld noemen ze dat.

 

Ik voelde me ook een beetje het braafste meisje van de klas in die ontzettend leuke groep mede-maestro’s. Want toen ik gevraagd werd voor het programma zei iedereen: ‘Nee, het is niet de bedoeling dat je oefent van tevoren’. Ik heb dus ook niet geoefend. En dan sta je daar, omgeven door mensen met heel veel muzikale ervaring én de wil om te winnen. Dus bakte ik er helemaal niks van.

 

Je krijgt het stuk en je dirigeerstok. Ga maar ergens rustig zitten en oefenen zeggen ze. Uhh, hoe dan?

 

Een paar uur voor de uitzending kregen we ons stuk en dirigeerstok en de aanwijzing: ga maar ergens rustig zitten en oefenen. Uhh, hoe dan? Oefenen, eten, de visagie in en dan is het ineens zover: het podium op. Je kunt je niet voorstellen wat er in die anderhalve minuut door je heen gaat als het orkest iets heel anders speelt dan jij voor ogen hebt. Eerst verbijstering – hè? dat moet toch heel anders klinken? – en dan denk je: eh, waar zit ik in het stuk?, om vervolgens paniekerig te denken: hoe krijg ik ze in het goede ritme en waar stopt het stuk? En voor je dat bedacht hebt, is het alweer voorbij.

 

Letterlijk en figuurlijk. Want uiteraard was ik graag doorgegaan en had ik aanwijzingen gekregen, had ik dolgraag willen oefenen met een dirigent en het orkest, maar dat is pas vanaf aflevering 2 en ja, die heb ik duidelijk niet gehaald…

 

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.