‘Wij worden echt de tent uitgestuurd’

 

Janny: De allerbelangrijkste vraag bij het bedenken van de technische opdracht is: past het in de tijd?

 

Door het hele jaar heen noteren Robèrt en ik ideeën voor een nieuw seizoen ‘Heel Holland Bakt’ en een paar maanden voor we met het nieuwe seizoen starten hebben we met het hele team een brainstormdag waar iedereen suggesties aandraagt. Dan vliegen de taart-ideeën door de lucht. Past het in een thema, ziet het er ook aantrekkelijk uit tijdens het bakken, is er voldoende variatie mogelijk, hebben we een baksel of iets wat erop lijkt al eerder voorbij zien komen? En dan de allerbelangrijkste vraag: past het in de tijd?

 

Want geloof me, dat is een heel belangrijke factor. Thuis kun je een vulling extra lang laten opstijven, een beslag nog eens overdoen of kort terugzetten in de oven, maar in de tent draait alles om planning. En natuurlijk controleren we de tijd die de bakkers krijgen. Robèrt en ik bakken de technische opdrachten ook zelf om te kijken of het lukt, wat er mis kan gaan en wat iedere bakker zou moeten weten. Dus de tijd die de bakkers krijgen is nooit te kort maar altijd ruim genoeg om het – met de juiste planning – te halen. Grote fouten tijdens het bakken of in je planning kun je je dus niet veroorloven.

 

En zien wij ook inderdaad niks van de technische opdracht? Nee. Wij worden echt de tent vóór uitgestuurd en komen pas 1 minuut voor de camera’s draaien áchter weer terug. Dan pas zien we de resultaten zonder te weten wat van wie is. Niet alleen voor de bakkers maar zeker ook voor ons is dit het alle moeilijkste onderdeel. In enkele minuten moeten we kijken hoe het eruit ziet, inschatten wat er mis kan zijn gegaan en proeven of het klopt. We hebben geen idee wie wat gemaakt heeft, alhoewel we soms proberen te raden of we een stijl herkennen van een van de bakkers.
We moeten gissen wat de volgorde van maken is geweest, of de oven juist afgesteld was, de temperatuur van de chocolade te hoog of te laag was bij het smelten, dan wel een crème niet lang genoeg doorgeklopt geweest is.

Al die onderdelen moeten we razendsnel in ons hoofd afgaan, herkennen en beoordelen in die luttele seconden die we per baksel hebben.

 

Tijdens de andere opdrachten lopen we rond, kunnen we zien wat er misgaat, kunnen we vragen stellen. ‘Weet je zeker dat je het zo gaat doen?’

 

‘Let je op dat het niet te zuur of juist te zoet wordt?’

 

En we kunnen tijdens het bakken zien of iets gaar of juist iets te donker uit de oven komt, een crème goed gemengd is of niet stevig genoeg. We zien de inspanning, de technieken en kunnen soms al een afgesneden en overgebleven stukje deeg of crème proeven. En geloof me of niet: dat heeft een functie. Soms smaken onderdelen los van elkaar heerlijk maar maakt de combinatie het net verkeerd. Of andersom kan juist een iets te vlak deeg opgehaald worden met een uitgesproken vulling.

 

Dat jullie dus niet denken dat ik zomaar zit te snoepen, hè! (wink, wink)

 

Fotografie: Roland Reinders. 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van ‘Heel Holland Bakt’ en presentatrice van ‘Landinwaarts’, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters. De komende weken houdt Janny ons op de hoogte van het wel en wee in de tent van HHB.