Rondje Rijsel

 
 

Maartje: Je vergeet ‘m maar al te snel in je rijtje where-to’s voor een snelle minibreak maar heus, de Noord-Franse stad Lille a.k.a. Rijsel is met dank aan de supersnelle treinverbinding (met de Thalys nog geen drie uur, en als je een beetje op tijd boekt ook nog eens voor minder dan dertig euro) één van de leukste op-en-neertjes voor een weekend weg. Kost niet veel en geeft je saaie, lange septembermaand precies die upgrade die ‘ie nodig had.

 

 

Slapen

Studio de l’Imprimeur (1)

Aan aantrekkelijke hotels geen overschot in Lille maar aan knappe appartementen daarentegen geen tekort: in die categorie en via AirBnB te boeken vind je super-centraal aan de Rue des Bouchers (bijna al het goede van Lille vind je in de driehoek Rue Royale, Rue Doudin, Rue des Bouchers en Rue Basse) twee stuks (deze of deze): twee keer 45 knappe vierkante meters in het hart van de stad op een klein kwartiertje lopen vanaf het treinstation, waar je jezelf kunt bestieren en waar je nog geen 100 euro per nacht voor neer hoeft te tellen.

Le 11 rue des Bouchers

 

Koffie

Caféine Coffee

De hippe koffiescene heeft ook Lille bereikt en Caféine Coffee is het bewijs. Maar er is meer: yoghurt bijvoorbeeld, met vers fruit, maar ook broodjes en cocktails MET koffieshot. Tegenover Caféine Coffee is een mooi binnenplaatsje waar je op zomerse dagen met je bakkie even in de zon kunt liggen.

20 rue des trois Molletjes

 

Coffee Makers

Vraag je een Lille-nees, Lillenaar, Rijselaar, afijn, iemand uit Lille, waar de beste koffie van de stad geschonken wordt, dan zal het antwoord Coffee Makers zijn. Niet in de (oude) binnenstad en daardoor wellicht ook juist de plek waar de locals te vinden zijn.

151 Rue de Paris

Eten

Le Bloempot (2)

Ga op zoek naar Le Bloempot, het restaurant achter in het steegje achter de blauwe deur, van de chef die een aantal jaren geleden aan de haal ging met de hoofdprijs van de Belgische variant van het televisieprogramma Topchef. Hij trok naar Rijsel en eert zijn afkomst met restaurant Le Bloempot. Altijd druk dus reserveer op tijd. En anders is de lunch een goed alternatief.

22 Rue des Bouchers

 

 

Vis-traiteur L’huîtrière 

In het historische deel van de stad is dit de plek om aan het eind van de dag een glas bubbels met een schaal oesters te bestellen, te midden van een art-deco-decor met blauw-wit-gouden tegeltjes. De meneer achter het donkerbruine bureau naast de vistoonbank zit daar niet voor niks: hij is de poortwachter naar het restaurant achter de traiteur. Reserveren is een must, de fruits de mer ook.

3 Rue des Chats Bossus

 

 

Le Tripoteur

Het nieuwe Le Tripoteur noemt zichzelf een gastropub maar laat je niet foppen door het woord ‘pub’: op tafels komen kleine tiptop gerechten die het gemiddelde kroegmaal keihard overstijgen.

63 rue Victor Hugo

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam. 

Fotografie: Sfeerbeeld homepage Demask et Dentelle, sfeerbeeld Crushtheblog. Info: Office de tourisme